Događaji

peticija za reviziju

Srpski akademici niječu Darwinovu teoriju evolucije

Srpski akademici niječu Darwinovu teoriju evolucije

Srbijanskom Ministarstvu prosvjete, Odboru za obrazovanje, predsjedništvu Srpske akademije nauka (SANU) i sveučilištima diljem Srbije predana je peticija za reviziju nastave Darwinove teorije evolucije, objavili su mediji u petak

Peticiju su potpisala 52 akademika, znanstvenih savjetnika i profesora fakulteta, 61 doktor znanosti, pet magistara znanosti i pedeset liječnika  specijalista, piše dnevnik “Danas”.
 
Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i kemičara, osam umjetnika kao i pet novinara i svećenika.
 
Potpisnici mole nadležne institucije da “ozbiljno razmotre navedene činjenice u  obrazloženju peticije te razmjerno važnoj ulozi u državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usuglašavanju navedenih činjenica".
 
Dekan Biološkog fakulteta u Beogradu Željko Tomanović ocijenio je da se radi “ o starim, potpuno anakronim i neznanstvenim idejama za koje ne postoji nijedna znanstvena spoznaja koja bi im išla u prilog”.
 
“Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i znanstvene ustanove reagirati kod nadležnih", rekao je Tomanović za "Danas".
 
Inicijative i gledišta navedena u peticiji o  navodno “spornoj” Darwinovoj teoriji evolucije nisu novost u srbijanskom obrazovanju. 
 
Sveučilišna profesorica i bivša ministrica prosvjete u vladi Vojislava Koštunice, Ljiljana Čolić, govorila je da je moguće izbacivanje Darwinove teorije evolucije iz nastavnog programa nakon čega je, pod pritiskom znanstvenih krugova 2004. godine podnijela ostavku.
 
 


Reci što misliš!