Događaji

ulaganje u otoke

Picula organizira konferenciju o mehanizmima potpore EU-a za ulaganje u otoke

Picula organizira konferenciju o mehanizmima potpore EU-a za ulaganje u otoke
Marko Prpic/PIXSELL

Konferencija „EU Investments in Islands “ održat će se 18. svibnja (četvrtak) od 10h ujutro, u Europskom parlamentu

Osnivač i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta, zastupnik Tonino Picula, zadužen za otoke, sljedeći tjedan u Strasbourgu organizira konferenciju posvećenu mehanizmima potpore EU-a za ulaganje u otoke.

Konferencija „EU Investments in Islands “ održat će se 18. svibnja (četvrtak) od 10h ujutro, u Europskom parlamentu. Uz zastupnika Piculu, okupljenima će se obratiti i Sofia Ribeiro, također članica Međuskupine Europskog parlamenta, zadužena za najudaljenije regije.

Na konferenciji će uz zastupnike iz Međuskupine, biti prisutni predstavnici Europske komisije, Odbora za regionalni razvoj EP-a, Konferencije perifernih pomorskih regija Europe (CPMR) te predstavnici Europskog ekonomskog i socijalnog odbora među kojima je i gospodin Stefan Mallia, čije sam Mišljenje „Otoci u EU – od strukturnih hendikepa do inkluzivnog područja“, podržao na glasovanju u Bruxellesu“, rekao je zastupnik Picula.

Na konferenciji također sudjeluju Gerassimos THOMAS, zamjenik glavnog direktora Opće uprave za energetiku iz Europske komisije, José Manuel FERNANDES, izvjestitelj za Junckerov plan, Rodolphe ALEXANDRE, predsjednik Konferencija predsjednika najudaljenijih regija,  Marie-Antoinette MAUPERTUIS, izvjestiteljica Odbora za regije te Nicolas BROOKES, direktor za Kohezijsku politiku iz CPMR-a.

Podsjećamo, to je Mišljenje nadogradnja povijesne Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka iz veljače prošle godine. „I Mišljenje i Rezolucija prepoznaju važnost otoka, neučinkovitost postojeće kohezivne politike i pozivaju Europsku komisiju na uvažavanje specifičnih karakteristika otoka pri izradi strategije nakon 2020.-e“, poručio je zastupnik Tonino Picula uoči konferencije.

Zastupnik Picula je u radni posjet Strasbourgu pozvao i članove FLAG-ova (Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu) te udruženja za ruralni razvoj  od Dubrovnika do Istre, s ciljem međusobnog i umrežavanja s EU institucijama, zbog čega će i oni sudjelovati na konferenciji.

„Kroz rad Međuskupine Europskog parlamenta koja okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje, otoci su se konačno našli na europskoj agendi. Od njezinog osnutka, organizirali smo 18 javnih događanja, konferencija i predavanja koja su okupila više od 1000 sudionika i svaki event koji organiziramo nastavak je pronalaska rješenja za posebne izazove, s kojima se otočne regije suočavaju. Na tom putu, najviše nam pomažu lokalni glasovi ljudi koji te probleme žive na svakodnevnoj bazi, zbog čega od njih želimo čuti i moguća rješenja.“, zaključio je zastupnik Picula.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti