Događaji

Zadrani na Piculin poziv sudjelovali na konferenciji o otocima u Starsbourgu

Zadrani na Piculin poziv sudjelovali na konferenciji o otocima u Starsbourgu
Ana Marušić/ HRT Centar Zadar

Potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zadužen za otoke Tonino Picula, otvorio je jutros konferenciju „Investicije EU u otoke“ u Europskom parlamentu u Strasbourgu i okupio predstavnike nekoliko važnih europskih institucija..

„Po prvi put smo na temu budućnosti života na otocima okupili predstavnike Europske komisije, Europskog parlamenta odnosno Međuskupine, relevantnih odbora te predstavnike različitih regionalnih otočnih organizacija. Ova Konferencija je korak dalje prema riješavanju problema otoka koji nisu adekvatni pokriveni kohezijskom politikom. Učinit ćemo sve da kroz proračun EU više ne tretiramo otoke kao dosada – odnosno da GDP ne bude jedini indikator za raspodjelu sredstava“, poručio je zastupnik Picula.

Na konferenciju posvećenu mehanizmima potpore EU-a za ulaganje u otoke, Picula je pozvao i 30-ak članova FLAG-ova i udruga za ruralni razvoj od Istre do Dubrovnika, kako bi rješenja i incijative mogli čuti upravo ljudi koji na otocima svakodnevno žive. U Strasbourgu su tako uz ostale i predstavnici udruge za ruralni razvoj Ravni Kotari.

Picula je istaknuo da zbog posebnih uvjeta na otocima, i njihov pristup europskim fondovima mora biti posebno reguliran. "100 eura na otoku vrijedi manje od 100 eura na kopnu. Svaka je zamisliva situacija na otokuuvjetovana njegovom „insularnošću“ i činjenicom da je udaljen od kopna. Želimo da investitori prepoznaju otoke i to je pothvat u kojem otoci moraju imati podršku i europskih i nacionalnih institucija“.

„Kada govorimo o otocima govorimo o budućnosti Europske unije jer na otocima živi oko 21 milijun građana Europske unije!“, zaključio je zastupnik Picula.

Na konferenciji je procijenjeno da Europski fond za strateška ulaganja daje rezultate zbog čega je povlačenje sredstava produljeno za dodatnih 5 godina, međutim postoji svijest da ga treba dodatno prilagoditi kako bi se sredstva ravnopravnije distribuiralo na teritoriju EU-a. S druge strane, važno je priznati i da od strane regija mora postojati veći interes za povlačenjem sredstava iz fondova.


Reci što misliš!