Događaji

Vojarna narodu

Udruga "EKO Zadar" provodi projekt "Zelena transformacija - građanska participacija"

Udruga

Građani su pozvani reći što žele na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića

U ponedjeljak 22. svibnja 2017. na ulazu u Gradsku knjižnicu Zadar postavljena je glasačka kutija uz pripadajuće glasačke listiće putem kojim kojih se građani/ke mogu izjasniti o tome koje sadržaje žele na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića u Zadru.

Na poleđini glasačkog listića  nalazi se prikaz prostora ove bivše vojarne na kojem su zgrade i površine označene brojevima, te je navedena njihova aktualna namjena ili sadržaj. Na dijelu listića namijenjenom za izjašnjavanje, pored brojeva kojim su označene zgrade i površine, građani/ke pozvani su u upisati sadržaje za koje bi željeli da se realiziraju na svakoj pojedinoj lokaciji. Osim toga, postavljeno je i pitanje „Jeste li za uklanjanje žičanih ograda koje priječe pješački prolaz unutar kompleksa bivše vojarne?“

Postavljanje glasačke kutije dio je aktivnosti „Vojarna narodu! Projektiraj svoj kvart“ koja se provodi u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ udruge „Eko-Zadar“. Glasačka kutija bit će u Gradskoj knjižnici postavljena do 12. lipnja 2017.

Građani/ke se mogu također izjasniti i u prostorijama udruge „Eko-Zadar“, ali i putem online ankete dostupne na mrežnoj stranici udruge, ili preciznije na poveznici http://ekozadar.hr/vojarna-narodu-ukljuci-se-u-osmisljavanje-sadrzaja-bivse-vojarne-stjepana-radica/

Javna tribina i rezultati izjašnjavanja 14. lipnja

Rezultati izjašnjavanja bit će predstavljeni na javnoj tribini i koja će se, u sklopu istog projekta, održati 14. lipanja 2017. s početkom u 18 sati  u zgradi nekadašnje menze koja danas udomljava skate park.

"Organizacijom izjašnjavanja kao i javnom tribinom „Jučer kasarna, danas bivša vojarna, što želimo sutra?“ želja nam je građane i građanke aktivno uključiti u planiranje budućnosti prostora koji, nasuprot komercijalizaciji i „štekatizaciji“ stare gradske jezgre i njezinog zelenila, predstavlja potencijalno novo gradsko središte s besplatnim „zelenim“ sadržajima. 

Smatramo da uključivanje građana ne treba biti samo reaktivno, to jest da se „narod događa“ samo onda kada se krene s izgradnjom sadržaja kojeg građani ne žele  na nekom prostoru. Na tragu suvremenih europskih metoda participativnog prostornog planiranja, smatramo da informirani i zainteresirani građani i građanke mogu o prostori razmišljati i preventivno tojest biti oni koji će donositeljima odluka u prostornom planiranju predložiti rješenja koja zadovoljavaju njihove potrebe. 

Na javnoj tribini iznijet ćemo rezultate izjašnjavanja, a u daljnjim aktivnostima zagovarat ćemo da se stavovi građana i građanki uvrste u budući urbanistički plan uređenja prostora ove bivše vojarne", rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica. 


Reci što misliš!