Događaji

izvješće Komisije

Izvrsna kvaliteta vode za kupanje na hrvatskim kupalištima

Izvrsna kvaliteta vode za kupanje na hrvatskim kupalištima
Nel Pavletić/PIXSELL

Od 949 kontroliranih kupališta protekle sezone u Hrvatskoj, voda u njih 96,2 posto je bila zadovoljavajuće kvalitete, a u 94,1 posto izvrsne kvalitete, pokazuje godišnje izvješće o kakvoći vode za kupanje, koje su u utorak objavile Europska komisija i Europska agencija za okoliš (EEA)

Izvješće pokazuje da je od 949 kontroliranih kupališta prošle godine u Hrvatskoj, njih 893 ili 94,1 posto imalo vodu izvrsne kvalitete, a još 20 kupališta imalo je vodu zadovoljajuće kvalitete, što je ukupno 913 kupališta sa zadovoljavajućom kvalitetom vode.

Nijedno kupalište u Hrvatskoj nije imalo lošu kvalitetu vode, a njih 36 nije bilo moguće razvrstati zbog nedovoljno kontroliranih uzoraka vode.

Riječ je o 922 morska kupališta i 27 slatkovodnih.

Prema godišnjem izvješću o kakvoći vode za kupanje, koje se objavljuje svake godine uoči turističke sezone,  više od 85 posto europskih kupališta na kojima se 2016. pratila kakvoća vode dobilo je najvišu ocjenu „izvrstan”, što znači da na njima nisu pronađene onečišćujuće tvari štetne za ljudsko zdravlje i okoliš.

Više od 96 posto kupališta ispunjuje minimalne zahtjeve kvalitete u skladu s propisima Europske unije.

Sva prijavljena kupališta u Austriji, Hrvatskoj, Cipru, Estoniji, Grčkoj, Litvi, Luksemburgu, Latviji, Malti, Rumunjskoj i Sloveniji dobila su 2016. barem ocjenu „zadovoljavajuće kvalitete“.

U pet zemalja 95 posto ili više vode za kupanje ocijenjeno je „izvrsnom kvalitetom”: Luksemburg (svih 11 prijavljenih kupališta), Cipar (99 posto svih kupališta), Malta (99 posto svih kupališta), Grčka (97  posto svih kupališta) i Austrija (95 posto svih kupališta).

"Izvrsna kvaliteta vode za kupanje u europskim kupalištima nije slučajna. To je rezultat naporna rada predanih stručnjaka. To je i potvrda važnosti promicanja politike EU-a za zelena radna mjesta. Ove godine u okviru Zelenog tjedna EU-a od 29. svibnja do 2. lipnja proslavit ćemo to ulaganje. Vodni tehnolozi, stručnjaci za obranu od poplava, kemiju okoliša i upravljanje otpadnim vodama imaju važnu ulogu u održavanju visoke kvalitete vode za kupanje", izjavio je Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Ispitivanje kakvoće obuhvatilo je analize uzoraka vode s više od 21 000 morskih i slatkovodnih kupališta te pruža okvirni pregled koja će kupališta imati najvišu kvalitetu vode za kupanje ovog ljeta. Prikupljeni uzorci vode za kupanje ispituju se na fekalno onečišćenje iz otpadnih voda ili otpada životinjskog podrijetla.
 


Reci što misliš!