Događaji

Šime Strikoman:

Zadar zaslužuje certifikat "Milenijski grad"

Zadar zaslužuje certifikat

Poznati fotograf i snimatelj Šime Strikoman u srijedu je na zadarskom Forumu snimio svoju 563. fotografiju. Pred objektivnom su bili mali natjecatelji akcije "Sigurno u prometu" i njihovi mentori.

Strikoman je u Zadru snimio preko 30 fotografija, pa kaže da će Zadar dobiti certifikat "Milenijski grad".

Milenijske fotografije u Zadru su ''prava stvar'', a ljudi postaju scenografija pred fotografom koji već nekoliko godina zaista živi svoj san.

Šime Strikoman radio je kao direktor fotografije u više igranih filmova, tv-drama i serija. Osim toga, snimio je nekoliko desetaka dokumentarnih, putopisnih i namjenskih filmova (večinom za HRT, zatim za TV Finsku i Švedsku).

Producirao je i režirao filmove za Tvornicu aluminija Mostar, TLM Šibenik, Turističu zajednicu Županije šibensko-kninske i dr.

Osnivač je i urednik TVVD, televizije koja je djelovala u ratnim uvjetima na području Šibenika. Profesionalno se bavi fotografijom od studentskih dana, kada je radio i kao fotoreporter i urednik fotografije u Poletu, Studentskom listu i Startu. U 80-ima je eksperimentirao s mogućnostima novih medija. Od tada datira serija fotografija Metamorfoze, a u novije vrijeme načinio je seriju Milenijskih fotografija.

Radovi su bili izloženi na samostalnim i brojnim skupnim izložbama. Publicirao je u vlastitoj nakladi 14 fotoserijala naslovljenih Terra Croatica, koji predstavljaju kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske.

Kao fotograf i dizajner izradio je značajan broj turističkog promidžbenog materijala. Za svoj rad dobio je stručne domaće i inozemne nagrade. Posebno je poznat njegov velebni projekt pod nazivom "Milenijska fotografija", započet u 2000. godini i u trajanju do današnjih dana.

Projekt se razvijao kroz većinu gradova u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.


Reci što misliš!