Događaji

rješenja će biti izložena javnosti

Do nedjelje u tijeku Gradionica o zapuštenim vojnim objektima

Do nedjelje u tijeku Gradionica o zapuštenim vojnim objektima
Matea Gugić/ HRT Centar Zadar

Na pitanje kako od zadarskih zapuštenih gradskih prostora napraviti nešto korisno za javnost, Udruga društva arhitekata u suradnji sa Gradom Zadrom i udrugom Eko Zadar želi dobiti odgovor kroz interdisciplinarnu radionicu na koju su se mogli prijaviti svi mlađi od 40 godina.

Svi prijavljeni, njih dvadesetak, kako je rečeno danas ispred stare vojarne Stjepana Radića, prvi su koji su ušli u ovaj zapušteni dio grada s ciljem da ga sagledaju na cjelokupnoj prostornoj razini te ga urede za civilnu upotrebu.

Nives Rogoznica, članica udruge Eko Zadar te jedna od članica žirija Gradionice, kazala je kako je zanimljiva činjenica da prostor bivše vojarne nije ni postojao na mapi te nikad nije bio korišten od strane građana. Želja joj je da se to danas konačno promjeni.

Gradionica spaja pojednice koji imaju zajedničku ideju o potrebitosti prostora koji godinama stoji zapušten, zaključio je Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove, te dodao kako je ovo crna točka bez definirane svrhe u samom centru grada.

Nina Ninčević, članica Društva arhitekata Zadar te jedna od organizatorica radionice, ističe kako je svrha Gradionice pobuditi interes javnosti za ovaj prostor na jedan pozitivan način. Dodaje također, kako je pred sudionicima velik izazov s obzirom na malo vremena, no vjeruje kako će svi dati sve od sebe i ponuditi najbolja idejna, ali i ostvariva rješenja.

Nigdjezemska, kako se naziva jedan uređeni dio stare vojarne, odnosno jedini autonomni kulturni centar u Zadru, o kojem se najviše brinu mladi, pokrenula je maštu i probudila želju organizatora današnje radionice za akcijom. Cilj je da ne ostane sve na priči i obećanjima.

Gradionica traje od 26. do 28 svibnja, a ideje, radovi i moguća rješenja bit će izložena javnosti nakon završetka same radionice, prenosi Radio Zadar.


Reci što misliš!