Događaji

svjetski dan multiple skleroze

Održan 1. Zadarski MS đir u organizaciji Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije

Održan 1. Zadarski MS đir u organizaciji Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije
Anita Perica/ HRT Centar Zadar

Svjetski je dan multiple skleroze. Šetnjom od Foruma do Pozdrava suncu i Zadar se ove godine uključio u globalnu kampanju „Hodaj za MS". Akciju pod nazivom „Prvi zadarski MS đir" organiziralo je Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.


U šetnji su sudjelovali i predstavnici Društava iz Splita i Šibenika.

Život s multiplom sklerozom može biti vrlo težak. Svaki dan donosi nove izazove koji trebaju nova rješenja. Kako ih što bolje prevladati, a oboljelima unaprijediti kvalitetu života jedan je od ciljeva obilježavanja svjetskog dana MS-a. 24-godišnji Patrik Puljić, predsjednik Društva oboljelih od MS-a zadarske županie, dijagnozu MS-a dobio je prije 6 godina baš kad i Ana Ćoza:

- Meni je na početku trnula desna ruka gdje su stvari ispadale i gubio sam osjet, osjetio sam da nešto nije onako kako treba biti...Simptomi su bili utrnuće cijelog tijela, zamućen vid, dvoslike, težak hod, oslabljeni mišići u nogama, svi simptomi su mi se naglo pojavili u kratko vrijeme...

Uz lijekove Patrikovi najveći saveznici su obitelj, prijatelji i nogomet od kojeg unatoč bolesti ne odustaje:

- Podizanje svijesti o multiploj će donijeti ljudima s multiplom nekakav lagodniji život i lakši život jer kad je netko upućen, kad nešto zna, onda zna na kakav način može pomoći toj osobi i velike prepreke su predrasude. Jedna od prepreka je problem pravovremene primjene terapije, kazala je uz ostalo Ana Ćoza.

- Postoji dosta lijekova na hrvatskom tržištu i to dosta dobrih lijekova, Hrvatska tu ne zaostaje što se toga tiče, jedini je problem što se terapija ne može dobiti odmah po postavljanju dijagnoze nego tek nakog pogoršanja, nakon tri ili četiri relapsa, ne znam točno kako ide zakonski, za to se sad bore udruge u Hrvatskoj da se terapija dobije ranije, da ne moraju prolaziti kroz tih prvih tri-četiri pulsne terapije, to su kortikosteroidi, da bi dobili lijek nego da ga dobiju odmah.

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje gotovo 6000 osoba, u svijetu je dva i pol milijuna ooboljelih od MS-a, a brojka se svaki dan povećava, prenosi Radio Zadar.


Reci što misliš!