Događaji

javna sociologija

Javno predavanje „Lokalni izbori: Zadar u kontekstu većih hrvatskih gradova“ dr. Svena Marcelića

Javno predavanje „Lokalni izbori: Zadar u kontekstu većih hrvatskih gradova“ dr. Svena Marcelića
Dino Stanin/PIXSELL

U ponedjeljak 29. svibnja s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar doc. dr. sc. Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, održat će javno predavanje pod naslovom „Lokalni izbori: Zadar u kontekstu većih hrvatskih gradova“.

Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“ u organizaciji Odjela za sociologiju.

U prvome dijelu predavanja prikazat će se usporedba Zadra i nekoliko većih gradova u Hrvatskoj i Dalmaciji  (Zagreb, Split, Šibenik) s posebnim naglaskom na prostorne odnose i teritorijalni raspored glasačkih preferencija.

U drugome dijelu dat će se detaljan prikaz i usporedba lokalnih izbora 2017. u Zadru s prethodnim lokalnim, ali i drugim izborima te referendumima u posljednjem desetljeću. Analizirat će se promjene prema glasačkim mjestima i mjesnim odborima.

Rezultati pokazuju kako su obrasci izlaznosti u Zadru drugačiji za lokalne i državne izbore, ali i da su izbori 2017. pokazali velik porast broja glasačkih mjesta na kojima je HDZ pobijedio, što se prvenstveno može objasniti najslabijim rezultatom SDP-a u posljednjem desetljeću na biračkim mjestima koja su mu tradicionalno sklona, dok je rezultat Akcije Mladih i Mosta disperziran razmjerno ravnomjerno prema biračkim mjestima iako je ta lista jače narasla u prostorima centra i poluperiferije grada.

Izbori u Zadru imaju i snažnu kvartovsku dimenziju vezanu uz osobe kandidata pa je tako Branko Dukić na Stanovima dobio čak 315 glasova više u odnosu na Božidara Kalmetu 2013. godine, dok su Akcija Mladih i Most najveću koncentraciju glasova imali na Brodarici.


Reci što misliš!