Događaji

zajedno protiv klimatskih promjena

EU i Kina pojačavaju suradnju u borbi protiv klimatskih promjena

EU i Kina pojačavaju suradnju u borbi protiv klimatskih promjena
Thinkstockphotos/Ilustracija/Arhiva

Čelnici institucija Europske unije i Kine najavili su u petak u Bruxellesu da će pojačati borbu protiv klimatskih promjena, ocijenivši američku odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma "velikom pogreškom".

"Danas pojačavamo našu suradnju s Kinom u području borbe protiv klimatskih promjena. To znači da su danas Kina i EU pokazali solidarnost s budućim generacijama i odgovornost prema čitavom planetu. Uvjereni smo da je jučerašnja odluka Sjedinjenih Država o napuštanju Pariškog sporazuma velika pogreška, veća od one kada nisu ratificirali Protokole iz Kyota, jer je Pariški sporazum pošteniji. Ali, borba protiv klimatskih promjena, te istraživanja, inovacije i tehnološki napredak koje to sa sobom nosi, nastavit će se sa ili bez Sjedinjenih Država", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon završetka summita EU-Kina.

Protokol iz Kyota, koji spominje Tusk, potpisan je 1997. godine, a potpis je stavio i tadašnji američki potpredsjednik Al Gore, međutim, Senat ga je odbio ratificirati.
Summit EU-Kina održan u petak u Bruxellesu u potpunosti je zasjenjen jučerašnjom odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz Pariškog sporazuma. Osim zajedničke deklaracije o jačanju borbe protiv klimatskih promjena dvije su strane potpisale niz sporazuma o jačanju suradnje u raznim gospodarskim područjima.

U sjeni razgovora o klimi, na dnevnom redu bila je i situacija u Sjevernoj Koreji, sigurnosnom partnerstvu s Afrikom te o trgovini. 
Kinesko izaslanstvo predvodio je premijer Li Keqiang.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da se razgovaralo i o pitanju prekomjerne proizvodnje čelika u Kini, zbog čega su europski proizvođači u potpuno neravnopravnom položaju. Juncker je rekao da su stajališta dviju strana o tom pitanju sada nešto bliža, ali da još nema rješenja.
Donald Tusk je istaknuo da su EU i Kina strateški partneri, koji su voljni širiti svoju suradnju u području investicija, trgovine, klimatskih promjena, migracijske krize, Sjeverne Koreje, sigurnosnog partnerstva s Afrikom. 
"Mi dijelimo temeljni interes za očuvanje i jačanje sustava temeljenog na međunarodnim pravilima. Primjerice,  imamo od 2015. zajedničko stajalište o poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenosti Ukrajine. U ovom teškim vremenima imamo zajedničku odgovornost za zaštitu toga sustava i trebamo pokazati njegovu dodanu vrijednosti u svim aspektima naših odnosa", rekao je Tusk.

Tusk je rekao da je u razgovorima s kineskim izaslanstvom također izrazio zabrinutost zbog slobode izražavanja i udruživanja u Kini te položaja manjina.


Reci što misliš!