Događaji

Trump traži oštriju zabranu ulaska u SAD i požuruje Vrhovni sud

Trump traži oštriju zabranu ulaska u SAD i požuruje Vrhovni sud
AP

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je, nakon londonskog terorističkog napada, pozvao svoje ministarstvo pravosuđa da pooštri njegovu spornu zabranu ulaska u Sjedinjene Države, a najvišu sudsku instancu u zemlji da požuri donijeti pravorijek o tom pitanju.

Trumpova administracija prošli je tjedan pozvala Vrhovni sud da vrati na snagu zabranu ulaska u SAD državljanima iz šest većinski muslimanskih zemalja. 

"Ministarstvo pravosuđa trebalo se držati originalne uredbe o zabrani ulaska, a ne razblažene, političke korektne verzije koju su podnijeli Vrhovnom sudu", 'zatvitao' je Trump. 

Već je u nedjelju, dan nakon napada u Londonu, Trump je pisao na Twitteru da američki sudovi, koji su ukinuli njegova ograničenja ulazaka, moraju promijeniti svoje odluke zbog čega su ga kritizirali da pokušava terorizam iskoristiti u vlastite svrhe.

U ponedjeljak je Trump poručio da bi Vrhovni sud trebao biti brži

"Ministarstvo pravosuđa trebalo bi zatražiti žurno ročište o razblaženoj verziji uredbe o zabrani ulaska pred Vrhovnim sudom - i to mnogo oštrijoj verziji!", napisao je.

Vrhovni sud SAD-a rijetko zakazuje ročišta po žurnom postupku.

Trumpov pravni tim zatražio je prošli tjedan od suda da odmah vrati na snagu spornu uredbu o zabrani putovanja, unatoč činjenici da su primjenu blokirali niži sudovi. 

Sud treba odlučiti krši li uredba o zabrani ulaska državljanima šest zemalja američki ustav koji brani svaku diskriminaciji prema vjeri. 

Stručnjaci čije mišljenje prenosi Reuters, drže da Trumpovi tvitovi neće pomoći, već naprotiv, mogli bi imati negativan učinak.  Trumpu je potrebno pet glasova u Vrhovnom sudu da mu prođe uredba o ograničenju ulaska u SAD. Nakon što je nedavno imenovao konzervativnog suca Neila Gorsucha u to tijelo, pet konzervativnih sudaca čine tu većinu naprama četiri liberalna suca. 

Ako Vrhovni sud podupre Trumpa, zabrana ulaska državljanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena u trajanju od 90 dana bit će odmah preinačena.

Sud bi mogao zabraniti u trajanju od 120 dana ulazak svim izbjeglicama, a administracija bi mogla razmišljati o novim zabranama. 

 

 


Reci što misliš!