Događaji

informatika i psihologija

Počinju ispiti državne mature

Počinju ispiti državne mature
Ivo Čagalj/PIXSELL

Provedba ispita državne mature u školskoj godini 2016./2017. počinje u utorak, 6. lipnja, ispitima iz psihologije i informatike, a u ljetnom roku ispitima će pristupiti više od 31 tisuće učenika hrvatskih gimnazija i srednjih škola te gotovo 5600 kandidata izvan redovnoga sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Ispite će polagati 12.933 učenika gimnazija i 18.169 učenika srednjih strukovnih škola te 5599 kandidata izvan redovnoga sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj, podatci su Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanja obrazovanja (NCVVO) koji je, kako ističu u tome centru, nastavio raditi na poboljšanjima metrijskih karakteristika ispita, ispitnih materijala i ispitnih procedura kako bi što kvalitetnije i objektivnije vrednovao učenička postignuća.

U utorak, 6. lipnja ispiti iz psihologije počinju u 9 sati ujutro, a ispiti iz informatike u 14 sati. Državna matura nastavlja se u srijedu, 7. lipnja ispitima iz kemije i sociologije, a 8. lipnja polažu se politika i gospodarstvo u jutarnjem, a logika u poslijepodnevnom terminu. Zadnji dan prije vikenda - u petak, 9. lipnja, pišu se ispiti iz biologije i francuskoga na A i B razini.

Učenici će ispite pisati u svojim školama, a kandidati u ispitnim centrima u Osijeku, Rijeci, Slavonskome Brodu, Splitu i Zagrebu. NCVVO je izvijestio da se raspored pisanja ispita s adresom ispitnoga centra objavljuje na mrežnoj stranici www.postani-student.hr pet dana uoči svakoga ispita i vidljiv je svim pristupnicima na poveznici Moj raspored.

Nakon slobodnoga vikenda, drugi tjedan u ljetnome roku ispita državne mature u ponedjeljak, 12. lipnja, 'otvaraju' u 9 sati ispiti iz likovne umjetnost, a u 14 sati 'nastavljaju' ispiti iz španjolsoga jezika na A i B razini.

U utorak, 13. lipnja, pišu se fizika i povijest, a u srijedu, 14. lipnja njemački jezik na A i B razini i filozofija. Nakon stanke u četvrtak, 15. lipnja, zbog blagdana Tijelova, u petak 16. lipnja polaže se engleski jezik na A i B razini.

Treći tjedan ljetnih ispitnih rokova državne mature počet će u ponedjeljak, 19. lipnja, pisanjem eseja iz hrvatskoga jezika na A i B razini. U utorak, 20. lipnja u 9 sati učenici će pisati test iz hrvatskoga jezika na A i B razini, a u 14 sati pisat će ispit iz etike.

U srijedu, 21. lipnja polažu se geografija i talijanski jezik A i B razini, a nakon stanke u četvrtak zbog praznika Dana antifašističke borbe, u petak se polažu geografija i vjeronauk. 

Četvrti i završni tjedan ljetnog roka državne mature počet će u ponedjeljak, 26. lipnja, u 9 sati ispitima iz matematike na A i B razini. U utorak, 27, lipnja, ispiti državne mature bit će nastavljeni pisanjem eseja iz materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkoga jezika. 

Zadnji dan u ljetnom roku ispita državne mature - u srijedu, 28. lipnja učenici će pisati test iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkoga, mađarskoga, srpskoga i talijanskoga jezika, a u 14 sati počet će i zadnji ispit - iz latinskoga jezika na A i B razini.   

Rezultati ispita bit će objavljeni u srijedu 12. srpnja, rok za prigovore je petak, 14. srpnja. Konačni rezultati ispita državne mature u ljetnom roku u školskoj godini 2016./2017. bit će objavljeni u ponedjeljak, 17. srpnja, a svjedodžbe će biti podijeljene u četvrtak, 20. srpnja.

NCVVO podsjeća da pristupnici na ispit moraju doći najkasnije 30 minuta prije početka ispita, a sa sobom moraju ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica) i dozvoljeni pribor za pisanje ispita, propisan predmetnim ispitnim katalozima.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti