Događaji

u "skateparku"

U organizaciji udruge "Eko Zadar" javna tribina o budućnosti bivše vojarne Stjepan Radić

U organizaciji udruge
Bojan Bogdanić

Udruga „Eko-Zadar“ organizira javnu tribinu o budućnosti prostora bivše vojarne Stjepana Radića u Zadru pod nazivom „Jučer kasarna, danas bivša vojarna, što želimo sutra?“

Tribina će se održati u srijedu 14.lipnja 2017., s početkom u 18 sati u  prostoru nekadašnje vojne menze u bivšoj vojarni S. Radića koja se danas koristi kao „skatepark“.

Na tribini će sudjelovati Nina Ninčević, mag.ing.arch, jedna od organizatora arhitektonske radionice „Gradionica“ u sklopu koje je nastalo sedam prijedloga za niskobudžetnu  revitalizaciju prostora ove bivše vojarne, doc. dr. sc. Željka Tonković, docentica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, te predstavnik/ca Grada Zadra.

Na tribini će biti izneseni i rezultati anketiranja građana/ki o tome koje sadržaje žele u prostoru ove bivše vojarne. Anketiranje je provođeno putem glasačkih listića ubacivanih u glasačke kutije koje su između 22. svibnja i 12. lipnja bile postavljene u Gradskoj knjižnici Zadar i uredu udruge „Eko-Zadar“, te putem ankete postavljene na službenim mrežnim stranicama udruge.

Ova je tribina nastavak djelovanja udruge„ Eko-Zadar“ koja je u 2016. godine sudjelovala u „ad hoc“ formiranoj građanskoj inicijativi nazvanoj  „Inicijativa za trg“ koja se zalagala za očuvanje i otvaranje građanima/kama ograđene zelene površine na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića u Zadru.

Tribina se održava u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ kojeg financira Zadarska županija, UO za pravne i zajedničke poslove.

Prostor bivše vojarne nominalno je u vlasništvu Republike Hrvatske, a sporadično je davan na korištenje različitim institucijama. 

Istodobno, u javnosti je premalo poznat pojam  privremenog  korištenja nekorištenih javnih i privatnih prostora koji se, međutim, spominje u Nacrtu konačnog Prijedloga Strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske čije se usvajanje u saborskoj proceduri očekuje već gotovo dvije godine.

U nacrtu  strategije navodi se kako  „aktualni trenutak gospodarske krize popraćen investicijskim zastojem i bitno smanjenom aktivnošću građevinskog sektora upućuje na potrebu privremenog aktiviranja napuštenih i nekorištenih nekretnina za koje nije moguće predvidjeti trenutak privođenja planskoj namjeni odnosno osigurati sredstva za provedbu kvalitetne urbane preobrazbe ili sanacije“, a među preporučenim oblicima privremenog korištenja su i  „javni otvoreni prostori: javni parkovi, urbani vrtovi i farme, dječja igrališta, površine za kućne ljubimce“ kao i  „intervencije, aktivnosti i događanja vezana uz kulturu i umjetnost“, te „sport i rekreacija: skate parkovi, adrenalinski parkovi, urbane plaže i sl.“ 


Reci što misliš!