Događaji

vrijedno priznanje

Picula čestitao Tanji Watz, predsjednici udruge Transplant na nagradi Europski građanin

Picula čestitao Tanji Watz, predsjednici udruge Transplant na nagradi Europski građanin
Zarko Basic/PIXSELL

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula nominirao je u travnju Hrvatsku udrugu Transplant za nagradu „European Citizen's Prize“ (Europski građanin), koju Europski parlament svake godine dodjeljuje istaknutim pojedincima, udrugama i organizacijama.

Vrednuju se aktivnosti ili djela koja su pokazala angažman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanju prekogranične/transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

Nakon što je odlučeno da su Udruga Transplant i Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi dobili nagradu „Europski građanin“, zastupnik Tonino Picula danas je čestitao Tanji Watz, predsjednici udruge Transplant: 

Čestitam vam, obzirom na iznimnu važnost ove nagrade koju Europski parlament dodjeljuje od 2008! Nominirao sam vašu Udrugu jer je zbog sustavnog rada Hrvatska s dna ljestvice po broju darivatelja dospjela na vrh svjetske ljestvice i već smo godinama među prve tri zemlje na svijetu, a prvi u Europi, po broju darivatelja i obavljenih transplantacija organa.“

Picula je podsjetio da „u Hrvatskoj danas živi oko 4.000 osoba s presađenim organima, na presađivanje čeka nešto više od 300 osoba dok godišnje umire više od 200 ljudi koji ne dočekaju transplantaciju“.

Cilj rada Hrvatske udruge Transplant je povećanje broja transplantacija, poticanje pojedinaca na brigu o vlastitom zdravlju i kreiranje zdravstvene politike. U njoj aktivno djeluje pedesetak volontera, a u aktivnostima sudjeluje i više stotina aktivista i stručnih suradnika.

„Europski građanin vrijedno je priznanje koje omogućuje kvalitetnim projektima da budu prepoznati ne samo na nacionalnoj već i na europskoj razini zbog čega smatram da Udruga zaslužuje dodatni vjetar u leđa svojem dosadašnjem radu“, zaključio je zastupnik Picula.

Kandidate za nagradu „Europski građanin“ predlažu zastupnici u Europskom parlamentu.

Podsjećamo, 2015. godine zastupnik Tonino Picula imao je čast uručiti ovo važno priznanje  Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja u Hrvatskom saboru i zatim u Europskom parlamentu.


Reci što misliš!