Događaji

GENIJALNA IDEJA

Mlada splitska inovatorica oduševila INU i HTC: osmislila aplikaciju zbog koje nećete kasniti na bus

Mlada splitska inovatorica oduševila INU i HTC: osmislila aplikaciju zbog koje nećete kasniti na bus
PIXSELL

Marija je učenica splitskog MIOC-a, od iduće godine maturantica, kojoj prosjek od 5.0 zapravo ne predstavlja veliku novost, piše Splitski dnevnik. Prije nekoliko mjeseci novi izazov je pronašla u natjecanju “Slagalica – složi svoje rješenje”

Natjecanje organizira Srednja.hr u suradnji sa sponzorima. Ove godine pred natjecatelje je stavljen izazov osmišljanja idealnog mobitela budućnosti, te prezentacije vlastitog rješenja.

Osmislila mobitel budućnosti

Nagrada HTC-ovog natječaja bila je mobitel, što je Mariju Dragošević na prvu i privuklo.

“Kad sam na Facebook-u vidjela da je nagrada za natječaj mobitel, odmah sam se prijavila jer se meni baš dan prije moj razbio”, objašnjava nam Marija kroz smijeh.

“Pretraživala sam internet, gledala sve mogućnosti, ali i nedostatke današnjih mobitela i tada sam došla na ideju – mobitel budućnosti trebao bi biti tanka pločica, koja bi imala mogućnost širenja, te bi tvorila okvir u čijim bi se rubovima nalazili mikroprojektori koji bi projicirali sliku”, objašnjava.

Na temelju svojih ideja sastavila je zanimljivu prezentaciju sa zabavnim prikazom, interaktivnim sadržajem i detaljnim objašnjenjem vlastite inovacije – što je apsolutno oduševilo žiri.

Paralelno sa natječajem za HTC, Marija je primjetila i natječaj INA pod nazivom “Junior Fresh”, no kaže od toga je najprije morala odustati, jer više nije bilo vremena. No, ubrzo su joj organizatori javili da će produžiti rok za navedeni natječaj, te je mlada Splićanka prionula na posao.

Prezentacija za ovaj natječaj bila je malo veći zalogaj, te je zahtijevala više vremena, mašte i truda. INA već tri godine objavljuje tematski natječaj, koncipiran kao online igricu – naravno, putem rješavanja određenih zadataka natjecatelji će doći do pobjede.

“Krivo mi je što ljudi misle da sam ja izmislila igricu koju doslovno mogu skinuti na mobitel i igrati, ali to nije tako. Rijetko tko zapravo razumije koncept ovog natjecanja” priča Marija.

Od natjecatelja se, naime tražilo da osmisle pozadinu priče cjelokupnog online natječaja te njegovu promociju, vezano određenim motivom poput filma, glazbe – a protagonistica naše priče odabrala je povijest.

Cijeli članak o genijalnoj Marijinoj ideji pročitajte na stranicama Splitskog dnevnika.


Reci što misliš!