Događaji

Ugovor vrijedan 601.639,26 eura!

Potvrđen projekt Zadarske županije, vodećeg partnera za "Pesticide Control and Reduction"

Potvrđen projekt Zadarske županije, vodećeg partnera za

Ugovor vrijedan 601.639,26 eura za Zadarsku županiju potpisali su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić i ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnica Upravljačkog tijela Stella Arneri.

U utorak, 20. lipnja 2017. godine, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, održano je svečano potpisivanje sedam ugovora odabranih u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., među kojima je i projekt Zadarske županije kao vodećeg partnera Pesticide Control and Reduction.  

(VODEĆI PARTNER - Zadarska županija, PROJEKTNI PARTNER – 1. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Herecgovačko-neretvanske županije/kantona, 2. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, 3. Sveučilište u Zadru, 4. Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke)

Na samome početku svečanosti, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, čestitala je svim korisnicima projekata i poželjela im uspješnu provedbu i nastavak kvalitetne prekogranične suradnje te naglasila:

„Teritorijalna suradnja jedan je od ključnih ciljeva kohezijske politike i upravo su zato projekti prekogranične suradnje vrlo važni te imaju jako veliki potencijal. U ovom programskom razdoblju imamo čak 10 puta više sredstava nego u prošlom i to moramo kvalitetno iskoristiti.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao i Agencija za regionalni razvoj Vaši su partneri na ovim projektima i stojimo na raspolaganju za bilokakvu pomoć.“

Ugovor vrijedan 601.639,26  eura za Zadarsku županiju  potpisali su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić i ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnica Upravljačkog tijela  Stella Arneri .

Glavni cilj projekta PESCAR je, zajedničkom prekograničnom suradnjom, uspostaviti prognostički sustav za pružanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima o održivom korištenju pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji kroz uspostavu meteoroloških stanica sa softverom.

Prognostički sustav uključuje nabavu agrometeoroloških i vizualnih stanica (za prepoznavanje biljnih nametnika i bolesti) sa softverom koje će biti postavljene na više lokacija u dvije države (HR i BIH) te za svrhu imaju mjeriti toplinu, relativnu vlažnost, padaline, prisutnost vlage, temperaturu tla, smjer i brzinu vjetra, globalnu radijaciju, pritisak zraka i vlažnost tla.

Prikupljene podatke analizirat će stručnjak te će ih u obliku preporuka plasirati ciljanoj skupini.

Davanje preporuka za cilj ima primjenu ciljanog korištenja pesticida na projektnom području te posljedično zaštitu okoliša. Osim toga plan je ojačati kapacitete pružatelja usluga unutar takvog sustava kao i definirati politiku za održivu prevenciju zagađenja pesticidima u području koje projekt pokriva te podići svijest među poljoprivrednicima i malim i srednjim proizvođačima o prednostima održive i integrirane poljoprivredne proizvodnje.

 


Reci što misliš!