Događaji

podvodno razgledavanje

Otvorenje podmorske poučne staze ˝Tripuljak˝ u parku prirode Telašćica

Otvorenje podmorske poučne staze ˝Tripuljak˝ u parku prirode Telašćica
Mladen Radolović Mrlja

Otvorenje podmorske poučne staze ˝Tripuljak˝ u parku prirode Telašćica, održat će se u petak, 23. lipnja u 12.30. Svi su dobrodošli, brodske linije normalno prometuju, osiguran je prijevoz od Sali do uvale, prema potrebama

Podmorska poučna staza ˝Tripuljak˝  predstavlja jedinstveni doživljaj prirodnih i kulturnih vrijednosti bogatog i  očuvanog  podmorja PP Telašćice.

Staza, dužine oko 200 m, nije zahtjevna i namijenjena je posjetiteljima svih dobnih skupina koji znaju plivati i koristiti se maskom i disalicom.

Obilazak traje 30 minuta i obuhvaća plivanje i podvodno razgledavanje na malim dubinama uz mogućnost korištenja audio vodiča i edukativne ploče na doživljajnim točkama. Mogu se vidjeti brojne populacije riba, trpova, ježinaca, algi, morskih spužvi, rakova i školjkaša, te arheološki artefakti koji krase podmorje parka.

Poučna staza je dijelom financirana u okviru projekta SEA-Med ˝Razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u morskim zaštićenim područjima˝ (Udruga Sunce, WWF ).

Cilj projekta jest otvaranje novih interpretativnih i edukativnih sadržaja u svrhu proširenja i unaprjeđenja turističke ponude Parka prirode te osvještavanja svih ciljnih skupina kako bi se postigli  zadani ciljevi zaštite.

Primjeri sličnih staza su podmorska staza u uvali Verige Nacionalnog parka Brijuni, te na području Šibensko – Kninske županije. Na Mediteranu poznata je još i podmorska staza u Nacionalnom parku Port-Cros, Francuska.

Javna ustanova PP Telašćica kao jedan od ključnih pokretača razvoja lokalne zajednice na Dugom otoku nastoji ostvariti puni potencijal Parka u svrhu njegovog očuvanja i promicanja prirodne i kulturne baštine, ali i razvoja područja s naglaskom na razvoj održivog turizma, te prati globalne trendove kretanja turizma koji upućuju na rastući interes za zaštićena područja te otvara prilike za gospodarski i društveni razvoj ovog područja.

Brodska linija iz Zadra (GV LINE), kreće sa zadarske rive u 10.30h. Bit će organiziran prijevoz iz saljskog porta do Uvale Mir, kao i povratni za brzu brodsku liniju koja kreće u 16.20 sati. Druga povratna linija je u 20.45 sati.

Za dodatne informacije javiti se jona.petesic@telascica.hr


Reci što misliš!

 Izdvojeno