Događaji

22. lipnja

Dan antifašističke borbe: u Zagrebu prosvjed ‘Trg je naš‘

Dan antifašističke borbe: u Zagrebu prosvjed ‘Trg je naš‘
Luka Stanzl/PIXSELL

Dan je antifašističke borbe. Uz tradicionalnu proslavu u šumi Brezovica kod Siska bit će obilježen i građanskim okupljanjem u Zagrebu protiv preimenovanja Trga maršala Tita.

Dan antifašističke borbe državni je praznik u Hrvatskoj u spomen na Prvi sisački partizanski odred, ujedno prvu antihitlerovsku postrojbu osnovanu 22. lipnja 1941. u tada okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

76 godina kasnije Savez antifašističkih boraca Hrvatske, Antifašistička liga i stranke lijeve opcije obilježit će ga okupljanjem na Trgu maršala Tita u 19 sati.

‘‘Zašto čuvamo trg? Bojim se da je izlišno i govoriti znajući da je Josip Broz Tito sigurno jedna od najznačajnijih osoba, antifašističkih vođa Drugoga svjetskoga rata. I ono što zabrinjava je da zahtjevom za promjenom imena trga kao da se želimo ispisati iz pobjednice Drugog svjetskog rata.‘‘, kaže Rada Borić iz Antifašističke lige.

Geslo skupa ‘‘Trg je naš‘‘ istodobno je i upozorenje da narasli desni ekstremizam ugrožava budućnost Hrvatske kao demokratskog i slobodnog društva i države, ističe predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.


Reci što misliš!