Događaji

Muslimani u Aziji mole za mir, dok završava sveti mjesec ramazan

Muslimani u Aziji mole za mir, dok završava sveti mjesec ramazan
Grgur Zucko/PIXSELL

Muslimanski vjernici u Aziji proslavljaju Ramazanski bajram u nedjelju molitvama za mir dok obilježavaju svršetak svetog mjeseca ramazana.

Kao na početku ramazana, tijekom kojega se vjernici odriču jela i pića tijekom dana, Bajram ovisi o položaju Mjeseca i njegove svečanosti razlikuju se u pojedinim zemljama.
 
Dan počinje ranojutarnjim molitvama te nakon toga obitelji dolaze i proslavljaju.
 
U Džakarti, glavnome gradu Indonezije, stanovnici kažu da se nadaju da će duh Bajrama nadvladati strahove zbog sve veće ratobornosti u zemlji s najvećim brojem muslimana.
 
"Mislim da se trebamo vratiti temeljima islama prema kojima mir treba dati cijelom čovječanstvu", rekao je Samsul Arifin za televiziju Reuters.
 
Na Filipinima, borbe između vladinih snaga i islamističkih pobunjenika u gradu Marawiju na jugu zemlje oslabile su u nedjelju a vojska nastoji ojačati privremeno primirje kako bi se obilježio Bajram.
 
Ujutro je bilo manjih okršaja u dijelovima Marawija, gdje se već peti tjedan drže skupine lojalne IS-u.
 
Muslimani prisustvuju molitvama u marawijskoj džamiji, na skupu prožetom emocijama.
 
Zbog borbi raseljeno je 264.000 ljudi a ubijeno više od 350, većinom pobunjenika i oko 69 pripadnika  sigurnosnih snaga.
 
"Ovo je najbolnija, najtužnija prigoda, najtužniji Bajram koji smo doživjeli zadnjih stotina godina", rekao je Zia Alonto Adiong, glasnogovornik pokrajinskog kriznog odbora.
 
U Maleziji, dvije su izbjeglice koje su molile u središnjoj džamiju u Kuala Lumpuru u mislima imale građanski rat u Jemenu.


Reci što misliš!