Događaji

"Čovjek i krš": Zadar domaćin velikog međunarodnog skupa

Međunarodni znanstveni susret "Čovjek i krš 2017.", na kojem će biti predstavljena istraživanja o nekim od najaktualnijih pitanja odnosa čovjeka i krških okoliša danas, održat će se u Zadru od 26. do 29. lipnja.

Krški krajolici, jedinstveni zbog svoje prepoznatljive morfologije, hidrologije i živog svijeta, iznimno su osjetljivi na utjecaje. Istodobno su  otvorena knjiga ljudske povijesti koja u značajnoj mjeri još nije pročitana, ističu moto skupa organizatori.

Na skupu će oko 75 sudionika iz 19 zemalja govoriti o utjecaju klimatskih promjena na krško podzemlje i zalihe pitke vode, o opasnostima po  život u kršu zbog slijeganja i proloma tla, o rekonstrukcijama geološke  prošlosti na temelju raznih vrsta nalaza i drugim stručnim temama, a bit  će predstavljena i upotreba novih sofisticiranih tehnika istraživanja.

Ključna predavanja održat će globalno vodeći istraživači Derek Ford iz  Kanade i Ognjen Bonacci iz Hrvatske.

Uz domaćina, Geografski odsjek Sveučilišta u Zadru, skup organiziraju  regionalne ustanove s Dinarskog krša: Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva i Filozofski fakultet Crnogorskog sveučilišta iz Nikšića te globalne  udruge: Međunarodna geografska unija i Međunarodna hidrogeološka  udruga. Pokrovitelj skupa je UNESO.

U sklopu susreta, bit će organizirane i dvije stručne ekskurzije, jedna u  Cerovačke pećine, špiljski kompleks od oko sedam kilometar dužine u  južnom dijelu Parka prirode Velebit, i u Nacionalni park Krka, područje  nepromijenjene i izuzetne prirodne vrijednosti, poznato se po sedam sedrenih barijera koje na Krki stvaraju vodopade iznimne privlačnosti.


Reci što misliš!