Događaji

#pokretotoka

Prosvjed u Zadru: čujete li svoje otoke?

"Nitko nam neće pomoći ako to ne napravimo sami" - poručuju sudionici prosvjeda te tvrde da Prijedlog Zakona o koncesijama ostavlja mjesta raznim zloupotrebama. Traže da lokalna zajednica bude više uključena u proceduru vezanu za koncesioniranje javnog dobra kako na otocima tako i u unutrašnjosti.

Najkonkretniji komentar među okupljenima na Narodnom trgu dobili smo od prosvjednika koji kaže da je došao jer mu je prijateljica rekla "da ju je strah da se više neće moći kupati na Marexu. Bojim se da su organizatori prosvjeda u pravu, pogotovo nakon izjave mjerodavnih da je vrijeme za raspravu prošlo a znam da se prijedlog Zakona u međuvremenu mijenjao".

Prosvjed za odgovorno upravljanje koncesioniranim dobrima održan je danas i u Zadru, 30-ak aktivista se odazvalo pozivu grupe studenata Sveučilišta u Zadru, a prosvjed je podržao i Pokret otoka, javlja radio Zadar. "I ti  si u ovoj priči" "Čujete li svoje otoke" "Borimo se za našu baštinu" - poruke su s razvučenih transparenata, a ono što smo čuli je kritika postojećeg Prijedloga Zakona o koncesijama koji, kažu prosvjednici, ostavlja mjesta zloupotrebama. Žele da prijedlog Zakona ode u 3. čitanje i nezadovoljni su odnosom mjerodavnih u mjerodavnim ministarstvima i vladi koji ne odgovaraju na njihove zahtjeve - rekla je Maja Jurišić iz Pokreta otoka.

Organizatorica prosvjeda u Zadru je Lucija Šalinović, studentica 3. godine psihologije, izjavila je: ''Prijedlog Zakona nema dovoljno osigurača da se ponovno ne dogodi slučaj Zlatni rat. Posebno nas brinu odredbe zakona o zasnivanju založnog prava, te odredbe o prijenosu ugovora o koncesiji od strane zalogoprimca na treću osobu, što pokazuje da zapravo država svojim prirodnim dobrima garantira za kredite koncesionara''.

Ovdje nije riječ samo o pomorskom dobru već i o vodama, željeznicama, autocestama - podsjetili su prosvjednici među kojima je otočana nažalost bilo vrlo malo, te poručili da žele odgovorno upravljanje javnim dobrom i to na način da u čitavu proceduru od početka bude uključena lokalna zajednica, predstavnici zainteresirane javnosti i građana - čulo se na prosvjedu na Narodnom trgu. 


Reci što misliš!