Događaji

Papa nije produljio mandat kardinalu Muelleru na čelu Kongregacije za nauk vjere

Papa nije produljio mandat kardinalu Muelleru na čelu Kongregacije za nauk vjere
AP Images

Papa Franjo u subotu je odbio obnoviti mandat konzervativnom prefektu Kongregacije za nauk vjere, kardinalu Gerhardu Muelleru te je na njegovo mjesto imenovao isusovca, španjolskog nadbiskupa monsinjora Luisa Francisca Ladariu Ferrera (73), koji je dosad obavljao dužnost tajnika Kongregacije.

Primivši kardinala Muellera u audijenciju papa Franjo mu je zahvalio na petogodišnjem vođenju Kongregacije, kao i na predsjedanju papinskim povjerenstvom "Ecclesia Dei" (Crkva Božja), na vođenju Papinskoga biblijskog povjerenstve te Međunarodnoga teološkog povjerenstva.
 
Kongregacija za nauk vjere najstarija je među devet kongregacija u Rimskoj kuriji. Zadužena je za promicanje i očuvanje katoličke doktrine. Bavi se načelnim pitanjima katolicizma te slučajevima seksualnog zlostavljanja. 
 
Papa je Muellera mogao zadržati na toj funkciji, no odlučio ga je razriješiti. Naime, dvojica najmoćnijih ljudi Katoličke crkve sukobila su se jer je Papa bio za to da se katolicima koji su sklopili nov civilni brak odobri pričest, a Mueller je inzistirao na tomu da ne mogu, kao argument ističući crkveno učenje po kojemu se brak ne smije prekinuti. 
 
Ovo je druga velika promjena u Vatikanu u ovome tjednu. Franjo je drugome pripadniku crkvene tvrde struje, kardinalu Georgeu Pellu, u Svetoj Stolici zaduženom za gospodarske poslove, dopustio odlazak na dopust u Australiju kako bi se ondje pokušao obraniti od optužbi za pedofiliju, ne zahtijevajući njegovu ostavku.
 
Mueller i Pell dvojica su najmoćnijih vatikanskih kardinala. Njihova odsutnost vjerojatno će utjecati na stvaranje svojevrsnog vakuuma u konzervativnom krilu hijerarhije Katoličke crkve. 
 


Reci što misliš!