Događaji

suradnja

Na zadarske ulice stigli mađarski i poljski policajci

Na zadarske ulice stigli mađarski i poljski policajci

I ovoga će ljeta u dalmatinskim gradovima red čuvati i strani policajci. Projekt MUP-a ''Sigurna turistička sezona“ nastoji kroz suradnju hrvatske i policije europskih zemalja stranim turistima pružiti što bezbrižniji odmor. U Zadru su danas predstavljeni mađarski i poljski policajci.

''Osjećam se kao kod kuće'', kazao je Poljak Pjotr vidjevši na zadarskom Forumu poljske policajce:

''Naravno da je jako korisno  u tom prvom trenutku kad se bilo što dogodi , imati nekoga kome se može  odmah obratiti na svom jeziku, objasniti o čemu se radi, u tom je slučaju to jako velika i korisna pomoć'', dodaje poljski turist. 

Projekt Sigurna turistička sezona počeo je prije 11 godina upravo u Zadarskoj županiji, kada su u ljetnim mjesecima zadarskim policajcima u ispomoć došli mađarski policajci. Danas u  projektu sudjeluju brojne europske zemlje, ali mađarski policajci i dalje ostaju vjerni Zadru, prenosi Radio Zadar.  

Prioritet je osigurati bolju komunikaciju, ističe poljska konzulica Dagmara Luković: 

''Ponekad ono što se na početku čini kao veliki problem , na kraju se pokaže da nije problem već da je samo bila barijera u sporazumijevanju''. 

Strani policajci najčešće pomažu kod prometnih nesreća, objašnjava  načelnik zadarske policije Neven Paškalin: 

''Zaista nam pomognu da se omogući što brža komunikacija, razmjena podataka, kod tih prometnih nesreća, pružanje liječničke pomoći zaista je u tom trenutku su nam od velike koristi. ''

Strani policajci bit će odjeveni u svoje službene odore i neće nositi oružje. Tijekom obavljanja  poslova neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati ikakve policijske mjere, a dužni su se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj. 


Reci što misliš!