Događaji

mjerenja pokazuju

Afrički pijesak nošen vjetrom otapa europske ledenjake, tvrdi slovenski znanstvenik

Afrički pijesak nošen vjetrom otapa europske ledenjake, tvrdi slovenski znanstvenik

Pustinjski pijesak iz Afrike koji nošen jakim zračnim strujama ponekad dolazi do Europe jedan je od dodatnih čimbenika smanjivanja ledenjaka u Europi, pokazala su mjerenja što ih je ovih dana obavio slovenski zrakoplovac, fotograf i znanstvenik Matevž Lenarčič s ekipom suradnika.

Mjerenja instrumentima koji se nalaze na meteorološkim postajama Sonnblick u Austriji i Jungfrau u Švicarskoj, uspoređena s rezultatima mjerenja koncentracije pustinjskog pijeska, provedenim na letu Lenarčičeva zrakoplova od Slovenskih Konjica do Bukurešta u Rumunjskoj, trasom preko Glossglocknera i slovačke gore Prievidza daju naslutiti da se europski ledenjaci ne otapaju samo zbog globalnog zatopljenja nego i zbog taloženja pustinjskog pijeska.

Pijesak, nošen vjetrom dovoljno velike brzine, može po zraku putovati više tisuća kilometara, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na Lenarčičeva ispitivanja.

Znanstvenici i ekološki stručnjaci iz Lenarčičeve ekipe svoje istraživanje namjeravaju dovršiti do jeseni ove godine, kad će rezultate u obliku studije predstaviti u Europskom parlamentu.

Lenarčič, kako javljaju mediji u susjednoj državi, trenutno čeka povoljne vremenske okolnosti da bi iz aviona obavio mjerenja nad središnjim i zapadnim Alpama.

To će biti i najizazovniji dio njegove ovogodišnje misije nazvane Green Light World Flight kojom mjeri koncentracije štetnih tvari u zraku koje utječu na degradiranje klime i čovjekova okoliša.

Ovogodišnju misiju započeo je 24. ožujka letom od Portoroža do Malte, završivši je u zapadnom Sredozemlju.

Lenarčičeva ekipa mjeri koncentracije pustinjskog pijeska i ugljika, u suradnji s tvrtkom Aerosol.


Reci što misliš!