Događaji

četvrtak, 6. srpnja od 8 do 20

Drugi ovosezonski Dan otvorenih vrata Solane Nin

Drugi ovosezonski Dan otvorenih vrata Solane Nin

Solana Nin poziva posjetitelje na drugi ovosezonski Dan otvorenih vrata koji će se održati u četvrtak, 6. srpnja od 8 do 20 sati.

Solana tradicionalno otvara svoja vrata posjetiteljima koji će moći do kasnih večernjih sati uživati u besplatnim obilascima uz stručno vodstvo.

U ninskoj Solani su pripremili iznenađenje i za zaljubljenike u prirodu. Budući park Solane zauzima područje koje privlači jako velik broj ptica, posebice ugroženih vrsta, posjetiteljima nudi se i besplatno promatranje ptica, što je posebno zanimljivo  amaterima, ali i profesionalcima u svijetu ornitologije.

Poznati Muzej soli otvorit će također svoja vrata cijeli taj dan, u vremenskom razdoblju od 8 do 22 sata navečer. U sklopu muzeja nalazi se i suvenirnica u kojoj se mogu pronaći proizvodi prepoznatljive kvalitete ninske Solane.

Posjetitelji mogu uživati u bogatom asortimanu, koji raste iz dana u dan, te pogledati stare fotografije, alate s kojima se sol prikupljala tijekom povijesti, pogledati dokumentarni film o Solani i još puno toga.

Kuća soli izložbeni je prostor čija je unutrašnjost obložena solju i koja nudi razni interaktivni te i edukativni sadržaj. Tu posjetitelji mogu vidjeti fascinantne fotografije, kako iz davne prošlosti tako i one iz novijeg vremena, na kojima je zabilježen mukotrpan rad, generacije radnika, povijest i tradicija.

Isto tako u Kući soli nalazi se velika maketa Solane obložena staklom sa svjetlosnim efektima, te se pomoću nje posjetiteljima može bolje vizualno približiti način rada, izgled cjelokupnog ogromnog područja koji pokriva Solana zajedno sa svojim bazenima.

U Kući se može uživati i u dokumentarnim filmovima vezanim za Solanu, tradicionalan rad, ručnu berbu soli koja se i dan danas njeguje ovdje. Pregršt sadržaja za sve generacije u Solani Nin dostupno je cijele sezone.

Cvijet soli, Solanin proizvod čija je kvaliteta i nutritivna vrijednost na zavidnoj razini, prepoznatljiv je u cijelom svijetu. Sol-bijelo zlato, sredstvo zbog kojeg se ratovalo, nekadašnja valuta, sredstvo za trampu, začin, bez njega se jednostavno nije moglo živjeti u prošlosti, a teško se može zamisliti i život dan danas bez tog proizvoda.


Reci što misliš!