Događaji

dokumentarni film

Kazališni projekt "Zapisi iz ćelije br 12" u Knjigozemskoj

Kazališni projekt
Facebook

U utorak, 11. srpnja, u 21 sati održat će se projekcija dokumentarnog filma "Zapisi iz ćelije br 12" u prostoru Knjigozemske

Dokumentarni film redateljice Marine Kovačević bilježi autoričin rad na projektu rehabilitacije osuđenika na izdržavanju zatvorske kazne kroz kreativni i umjetnički angažman. Riječ je o kazališnom projektu "Zapisi iz ćelije br 12" u kojoj su sudjelovali osuđenici na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Predstava, nastala prema motivima "Zapisa iz podzemlja" F. M. Dostojevskog, tijekom godinu dana izvedena je 17 puta u najvećim kazneno-popravnim zavodima u Srbiji.
Film je premijerno prikazan na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u New Yorku, a nastavio se prikazivati u federalnim zatvorima u Kentuckyju, Michiganu i Saint Quentinu, kao dio programa rehabitacije za američke osuđenike. Nakon američke turneje film je prikazan i u Beogradu i Puli.

Nakon prikazivanja filma održat će se razgovor s redateljicom Marinom Kovačević

(U)sud - instalacija
Na ulaznom dijelu Knjigozemske postavljena je interaktivna instalacija (u)sud, rad udruge Art Lab iz Zagreba.

Osmišljena kao igra, instalacija je interaktivan alat za osvještavanje mehanizama koji počivaju iza etiketa kao što su „pravda“, „zakon“, „kriv“, „nedužan“ i „optužen“ te propitivanje društvenih stereotipova. „Igrač“ iz ladice „optuženi“ uzima kartice s fotografijama optuženika te na temelju fotografija i teksta ispod njih, ne poznavajući pravni status subjekta na slici, osobno „presuđuje“ o krivnji ili nedužnosti optuženika, tek naknadno doznajući o objektivnoj valjanosti vlastitih presuda.

Marina Kovačević osnivačica je nevladine organzacije 'Centar za rehabilitaciju imaginacijom' koja se bavi stimuliranjem kreativnih potencijala represiranih osoba, s posebnim naglaskom na osobe koje su izgubile slobodu kretanja. Doktorantica je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, s tezom kreativnih procesa u rehabilitaciji osuđenih osoba.

Neprofitna umjetnička udruga Artistički laboratorij (Art Lab) usredotočena je na promoviranje i povezivanje mladih i još neafirmiranih umjetnika, na populariziranje društveno angažiranih i multidisciplinarnih oblika umjetnosti te na ponovno populariziranje umjetnosti kao važnog i zanimljivog životnog faktora među mlađom populacijom. Suradnici: Aldina Šćulac, Vedrana Pavlak, Boris Kvaternik


Reci što misliš!