Događaji

mogući sukob interesa

Neobična slučajnost: Suprug tužiteljice u slučaju Luke Modrića, vanjski suradnik HNS-a

Kada se takva slučajnost dogodi dok traju procesi Mamiću, ali i izvršnom predsjedniku HNS-a Damiru Vrbanoviću, teško je biti uvjeren u nepristranost pravosuđa.

Dok nacija čeka Luku Modrića da odluči napušta li reprezentaciju, otkrivamo mogući sukob interesa u istrazi - je li lagao za Mamića ili ne - jer dok je kapetan vatrenih odgovarao na pitanje tužiteljice, isti je dan njezin suprug imenovan na važnu funkciju u nogometnom savezu.  

Je li Modrić lagao na suđenju Zdravku Mamiću ili nije? To su u srijedu ocjenjivali tužitelji Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku. Dok čekamo rješenje, otkrili smo neobičnu ‘slučajnost’.

Općinska državna odvjetnica u Osijeku, odgovorna za slučaj Modrić, zove se Ivana Kolesarić. Istog dana kad je Modrić bio na ispitivanju u Osijeku, njezin je suprug, Darko Kolesarić, u Zagrebu imenovan novim disciplinskim sucem HNS-a. Kako slučaj Modrić itekako utječe na HNS i neke bivše i sadašnje dužnosnike saveza, teško je ne zapitati se - je li to samo slučajnost?
 
Kada se takva slučajnost dogodi dok traju procesi Mamiću, ali i izvršnom predsjedniku HNS-a Damiru Vrbanoviću zbog navodnog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, teško je biti uvjeren u nepristranost pravosuđa.

"Imenovanjem njenog supruga je dovedena u neodrživ položaj. Bilo kakva odluka, a ona će odlučivati o postupku i hoće li se ići u optuženje ili ne - bit će podvrgnuta mnogim sumnjama i nezadovoljstvu bilo koje strane. Nije dobra poruka, vjerojatno treba premjestiti kazneni postupak na drugo mjesto", smatra Ljubo Pavasović, kazneni odvjetnik.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, koje je nadređeno tužiteljici Kolesarić, objašnjava zašto smatraju da slučaj Modrić ipak treba ostati u Osijeku: "S obzirom na prava i obveze Darka Kolesarića kao disciplinskog suca u HNS-u, uz činjenicu da osumnjičeni Modrić ne igra u HNL-u te da Općinsko državno odvjetništvo i Ivana Kolesarić u svom radu postupaju profesionalno i sukladno zakonima... slijedi zaključak da privatni život Ivane i Darka Kolesarića ni na koji način ne utječe na zakonito postupanje u kaznenom predmetu protiv Modrića".
 
Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan tome, na naš upit, nije imao što dodati.

"Nema razloga u ovom trenutku sumnjati u poštenje Kolesarić, to nitko ne dovodi u pitanje, ali imate činjenicu da je njezin suprug na plaći u HNS-u kao discipliski sudac. HNS je glavni branitelj interesa Mamića a interes Mamića i Modrića u ovom trenutku se poklapa u potpunosti", izjavio je Pavasović Visković.

Premda je optuženi Vrbanović i dalje visokopozicioniran u HNS-u, savez ne vidi nikakav problem: "HNS ne kopa po obiteljskim odnosima pa se nije znalo da supruga g. Kolesarića radi kao državna odvjetnica. Postupak nije vezan uz Hrvatski nogometni savez te ne vidimo zašto bi se ovdje radilo u sukobu interesa".

Darko Kolesarić je inače zaposlenik MUP-a - i to, kako doznajemo, krim policije. Za dužnost disciplinskog suca HNS će ga mjesečno plaćati 5000 kuna, dok će mu istovremeno supruga raditi na slučaju Modrić. Bivši ministar pravosuđa vjeruje u dobre namjere DORH-a, ali...

"Nekad nešto što nije zabranjeno, formalno je uredu, ali ako dovodi u pitanje u javnosti radite li nešto dobro ili loše, onda se morate maknuti", poručio je Orsat Miljenić, saborski zastupnik. Tako ne misli Cvitan pa će Ivana Kolesarić i dalje voditi slučaj Modrić. Koliko neovisno, javnosti će biti teško procjeniti jer državni odvjetnici nadziru sami sebe.


Reci što misliš!