Događaji

za svaku pohvalu

Kali: Na plažama besplatna posudba knjiga

Kali: Na plažama besplatna posudba knjiga

Od 15. srpnja do 15. rujna svi koji se zateknu na plažama u Kalima na otoku Ugljanu, a osim u kupanju i sunčanju žele uživati u dobrome štivu, moći će besplatno posuditi knjige.

Projekt Narodne knjižnice Kali "Sve (knjige) ćeš na siki nuajti" uključuje izradu triju "knjižnica" – drvenih konstrukcija u obliku spasilačkog tornja, koje će biti postavljene na tri plaže - Batalaži, Mulu i Luci, a sadržavat će ormarić s policama punim knjiga kojima će se svi moći besplatno koristiti svaki dan od osam do 20 sati. Noću će knjižnice biti zatvorene.

"Male knjižnice na plaži bit će ispunjene ljetnom literaturom, većinom krimićima i ljubićima te knjigama za djecu, ali naći će se i pokoji klasik za one kojima sunce ne smeta u oštrenju moždanih vijuga", rekla je knjižničarka Marta Kolega, dodajući kako se nada da će se projekt svidjeti i domaćima i turistima koji ljeti posjećuju Kali.

Korisnici će knjige moći vratiti na police, zadržati onu koja im se posebno svidi ili onu koju žele darovati prijatelju, poznaniku, rođaku ili voljenoj osobi. Osim uživanja u lijepoj riječi, cilj je projekta produžiti život knjigama jer su sve koje će biti ponuđene u malim knjižnicama, a ima ih 320, otpisane u Narodnoj knjižnici Kali, što znači da im je sudbina bila kontejner za stari papir. Mi smo se ipak odlučili za revitalizaciju, objasnila je Marta Kolega.

Kali je, inače, jedino mjesto s knjižnicom na otoku Ugljanu, a u ostala naselja Ugljana, Pašmana, Iža i Dugog otoka dva puta na mjesec dolazi otočni bibliobus zadarske Gradske knjižnice.

Prije nepuna dva mjeseca Narodna knjižnica Kali prijavila je projekt knjižnice na plaži na natječaj za donacije Kajo Dadić pod nazivom "Naš doprinos zajednici", a Jakov Kolega skicirao je 3D model knjižnice u okolišu. Nažalost, projekt nije prošao na natječaju, ali to mlade Kaljane nije spriječilo da ideju provedu u djelo i otvore prvu knjižnicu na plaži na Jadranu.

Sličan pilot-projekt prošle je godine pokrenula Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, čiji je bibliokombi dva puta na tjedan dovozio knjige na Foginovo kupalište na Korani. U međuvremenu, Karlovčani su otišli korak dalje i uz ponudu knjiga na kupalištu otvorili i Riječno kino.

Knjižnice na plažama nisu rijetkost u svijetu. Popularna plaža La Romaniquette u blizini Marseillesa u južnoj Francuskoj poznata je i po knjižnici koja ima tri natkrivena mjesta za čitanje, pješčana plaža odmarališta Albena na Crnome moru u Bugarskoj ima  knjižnicu s 6000 knjiga na 15 jezika.

 Veliku knjižnicu na plaži prije dvije godine otvorili su i Kinezi u plaži Beidaiheua, u gradu Qinhuangdaou, tri sata vožnje od Pekinga. Slovenci su inicijativom umjetnika Srečka Vilharja dobili knjižnice na plažama u Kopru, Portorožu i Ankari.


Reci što misliš!