Događaji

hrz i pzo

Zračne snage cijeli dan angažirane u gašenju devet požara

Zračne snage cijeli dan angažirane u gašenju devet požara
HRZ i PZO/ Marinko Karačić

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika u ponedjeljak, 10. srpnja 2017. cjelodnevno su angažirane u gašenjima požara.

Tako su do 16 sati zračne snage sudjelovale u gašenju devet požara na područjima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga se i dalje nastavljaju. Brzim izlaskom i maksimalnim angažmanom zračne snage ulažu maksimalne napore kako bi sva požarišta čim prije bila stavljena pod nadzor.
 
Na prostranom požarištu Svilaja-Otišić požar su gasila tri Canadaira  CL-415  te tri Airtractora AT-802. Angažman zračnih snaga se nastavio na požarištu u Zemuniku Donjem gdje su u gašenju sudjelovale zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze i Zračne luke Zadar, a u pomoć im je pristigao i jedan Canadair CL-415. Vatra je brzo ugašena te je zaustavljeno njeno širenje prema vojarni u Zemuniku.
 
Pravovremenim izlaskom na teren tri Airtactora su u vrlo kratkom vremenu zajedno sa zemaljskim snagama uspjela ugasiti i tri požara u Ružićima, Radošiću i Štikovu kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji.
 
Akcije gašenja požara nastavljene su u Miljevcima gdje su bila angažirana dva Canadaira i dva Airtractora. Nakon toga snage su preusmjerene u Seget kod Trogira gdje požar gase tri Canadaira, dok su u Nuniću kod Kistanja djelovala dva Airtractora.
 
Požar je izbio i na Braču gdje je na požarište Selce upućen jedan Canadair.
 
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 44 požara (19 u Šibensko-kninskoj, 15 Splitsko-dalmatinskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj, četiri u Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji).
 
Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 400 sati naleta, pri čemu su izbacili više od 13 000 tona vode te prevezli 169 zemaljskih vatrogasaca i tonu vatrogasne opreme do požarišta.


Reci što misliš!