Događaji

hzzo

Zdravstvena zaštita tijekom turističke sezone dostupna svima, posebno hitnim slučajevima

Zdravstvena zaštita tijekom turističke sezone dostupna svima, posebno hitnim slučajevima

Među velikim brojem turista koji tijekom ljetnih mjeseci borave na Jadranu, dio njih će sigurno zatrebati zdravstvenu pomoć, pa iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) poručuju kako domaći i strani turisti tijekom ljetne turističke sezone mogu biti sigurni da će im zdravstvena zaštita biti dostupna, posebno kada se radi o hitnim slučajevima.

Ove će godine, prema procjenama, u Hrvatskoj boraviti oko 17 milijuna turista, više od 40 posto njih tijekom srpnja i kolovoza, pa su tada i potrebe za zdravstvenom pomoći najveće. Pritom, bez obzira u kojem se turističkom mjestu nalazili, domaći i strani turisti imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć.

Domaći turisti, koji imaju iskaznice HZZO-a, mogu se obratiti za pomoć i koristiti usluge primarne zaštite u slučaju akutnih stanja poput traume, akutne upalne i zarazne bolesti, te akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i slično, ako je mjesto u kojem ljetuju udaljeno od ordinacije njihovog izabranog doktora više od 50 kilometara.

U tom slučaju mogu ostvariti ista prava kao i kod svog doktora, što znači da imaju pravo na lijekove na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku, odnosno laboratorijske postupke nužne radi dijagnosticiranja i zbrinjavanja akutnih stanja.

U turističkim ambulantama pacijenti plaćaju usluge

Kad je riječ o turističkim ambulantama, koje na obali i otocima na Jadranu osniva lokalna uprava i samouprava u dogovoru s turističkim zajednicama, one nemaju sklopljene ugovore s HZZO-om već pacijenti usluge plaćaju po cjeniku Hrvatske liječničke komore.

Domaći i strani turisti u turističke se ambulante mogu javiti, primjerice, radi konzultacije s liječnikom, zbog nekih manjih smetnji, uboda, opekotina od sunca, prehlade, manjih ozljeda ili radi upućivanja specijalisti. No, u turističkim ambulantama ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu na teret zdravstvenog osiguranja, primjerice dobiti recept za lijekove na teret HZZO-a, ni uputnicu za daljnju obradu.

Kad je riječ o stranim turistima, oni koji dolaze iz zemalja Europske unije mogu, uz svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, dobiti neodgodivu medicinsku pomoć u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor s HZZO-om, a to uključuje ordinacije primarne zdravstvene zaštite i bolnice.

Iz HZZO-a podsjećaju kako su i ove godine osigurali sredstva za hitnu medicinsku pomoć na državnim cestama tijekom turističke sezone. Hitna pomoć organizirana je na 20 punktova i provodi se od 14. lipnja do 4. rujna, 24 sata na dan, a nakon toga do 24. rujna samo vikendom.


Reci što misliš!