Događaji

"Dani sunca"

"Dani sunca" na zadarskoj rivi od 21. do 30. srpnja

Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca“ održat će se na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru od 21. do 30. srpnja 2017.

Ovo je četrdeset i četvrto izdanje „Dana sunca“ kojeg udruga „Eko-Zadar“ organizira pod motom „Živjeti dobro“. Tijekom deset sajmenih dana predstavit će se ukupno 13 sudionika.

-Većina sudionika sajma dolazi iz Zadarske županije, a gotovo svi sudionici već su se više puta predstavili na našim sajmovima. Drago nam je kad, kao organizatori, imamo ovakav kontinuitet jer to znači da su ovi mali proizvođači u Zadru pronašli svoju nišu i da su stekli kupce koji prepoznaju njihovu kvalitetu. Ono što nas posebno veseli je kada dugogodišnji sudionici naših sajmova razviju proizvodnju u novom smjeru i predstave ju kod nas, kao što je primjerice slučaj s OPG-om Aralica i obrtom „Ma cherie“ koji su se, uz već razvijenu proizvodnju likera, odlučili upustiti i u proizvodnju kozmetike. Još nas više veseli kad imamo prilike promatrati kao se obiteljski posao članova i članica naše udruge razvija, pa je tako primjerice iz OPG-a Drage Drmića izrastao Drmić j.d.o.o. kojeg uspješno vodi Antonia Drmić, rekla je Nives Rogoznica, jedna od organizatorica sajma.

13 proizvođača na zadarskoj rivi

Tijekom svih sajmenih dana šetače rivom dočekat će zadarski proizvođači OPG Drago Drmić s likerima i slatkim namazom od bundeve, Drmić j.d.o.o. s džemovima, slatkim i slanim delicijama i OPG Mladen Jezidzić s medom  i pčelinjim proizvodima, te PTO Nekić iz Biograda na Moru s melemima, uljima i biljnim kuglama spavalicama i Kamen dizajn iz Preka s uporabnim predmetima, suvenirima i nakitom od bračkog kamena, kao i OPG Aralica iz Šibenika s likerima od višanja i smokava, džemovima i kozmetikom na bazi maslinovog ulja, Domaća radinost Dalibor Krašovac iz Rijeke s keramičkim suvenirima i uporabnim predmetima od keramike, OPG Vicencinović-Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnima rakijama i likerima, obrt „Ma cherie“ iz Sesveta  koji uz voćne rakije i likere donosi i kozmetičke proizvode, te Šik cipele iz Kloštar Ivanića s proizvodima od kože; cipelama i torbama. Tijekom prva tri sajmena dana kozmetičke će proizvode ponuditi OPG Ivana Dezmalj iz Posedarja, od 21. do  26. srpnja s nakitom od prirodnih materijala predstavit će se Domaća radinost Vranješ  iz Darde, a posljednja dva sajmena dana sudjelovat će i OPG CD Raspović iz Zadra koji donosi lavandu  i proizvodi s lavandom, te likere, džemove i medenjake.

Radno vrijeme sajma je od 8 do 23 sata.

Za kraj sajma duo „Petaluda“

Umjesto uobičajenog glazbenog nastupa na dan otvorenja sajma, ove će godine glazbeni nastup biti upriličen zadnjeg sajmenog dana, u tradicionalnom terminu  - u zalazak sunca. Razlog ovom odstupanju, pojašnjavaju organizatori, praktične je prirode. Za 21. srpnja zakazano je, naime, otvorenje  VAK“AN“ZE sa zabavnim programom. Zato će posljednjeg dana sajma „Dani sunca“ s početkom u 20.30 sati, sunce ispratiti mladi zadarski duo „Petaluda“. Duo, kojeg čine vokalistica Tereza Kaurinović i Dario Gligora na akustičnoj gitari, surađuje od 2016. godine i dosad su imali dvije javne izvedbe; prvu na chill-art festivalu kreativnog izražavanja „Ritam grada“ i drugu u kulturnom klubu „Knjigozemska“. Akustičnom gitarom i glasom eksperimentiraju s već poznatim melodijama i stihovima nepoznatih autora. Počeli su s glazbenom izvedbom nekoliko tradicionalnih pjesama Međimurja, Podravine, Bosne i Hercegovine, te Makedonije, a kasnije proširili repertoar pjesmama poznatih autora s ovih prostora.

"Većina pjesama prenosi se usmenom predajom kroz glazbenu interpretaciju, svaka sa svojom pričom, ambijentom i regijom iz koje je doputovala. „Petaluda“ je samo još jedna interpretacija", rekla je Tereza Kaurinović.


Reci što misliš!