Događaji

traumatično školovanje

Zlostavljani njemački učenici: Katolička glazbena škola bila je pakao

Zlostavljani njemački učenici: Katolička glazbena škola bila je pakao
RTL

Učitelji na jednoj od najpoznatijih njemačkih katoličkih glazbenih škola tjelesno ili seksualno zlostavljali su 547 učenika između 1945. i 2015. , otkriveno je u utorak u neovisnom izvješću, a neki su dječaci ustanovu usporedili s koncentracijskim logorom i paklom.

U izvješću se na 440 stranica opisuje kako su učitelji primjenjivali tjelesno nasilje, uključujući šamaranje dječaka tako silovito da su im se ožiljci vidjeli dan kasnije te udaranje drvenim štapovima i gudalima ili ih podvrgavajući teškim batinama.

Dječaci koji su pokušali pobjeći iz "Regensburger Domspatzena" uhvaćeni su i vraćeni u školu te su pred ostalim dječacima vrijeđani i podvrgnuti batinama,  navodi se u izvješću.

Optužbe o zlostavljanju u školi, staroj više od tisuću godina, koja i sada obilazi svijet izvodeći koralnu glazbu, objelodanjene su 2010.

Nakon kritika te istrage, biskupija koja je u utorak priznala da je "bilo pogrešaka", ovlastila je odvjetnika Ulricha Webera 2015. da sastavi neovisno izvješće.

Brat bivšega pape Benedikta Georg Ratzinger, 93, vodio je zbor između 1964. i 1994. On je priznao 2010. da je udarao učenike po licu, no da nije shvaćao koliko je ta disciplina bila okrutna.

Weber je rekao da je "kriv posebice stoga što je zatvarao oči i nije intervenirao unatoč tome što je imao saznanja" dodajući da je istraga pokazala kako nije znao za seksualno zlostavljanje. Nekoliko svjedoka reklo je da je općenito bio prijateljski nastrojen.

Nije bilo moguće kontaktirati Ratzingera radi komentara, napominje Reuters.

Weber kaže da je sustav bio usredotočen na postizanje izvrsnosti u koralnoj glazbi i da je u tu svrhu visok stupanj discipline bio uobičajen. To je pružalo osnove za nasilje.

Weber je ustanovio da su ukupno 547 bivših učenika bili žrtve ili tjelesnog ili seksualnog zlostavljanja. Među njima, 67 učenika bili su žrtve seksualnog zlostavljanja.

"Žrtve .... su opisale ustanovu kao zatvor, pakao i koncentracijski logor", rekao je Weber na konferenciji za novinare i dodao: "Mnogi od njih rekli su da je to najgore razdoblje u njihovim životima, koje je obilježeno nasiljem, strahom i bespomoćnošću".

Optužbe za seksualno i tjelesno zlostavljanje u katoličkim školama u Njemačkoj, posebno u Bavarskoj odakle potječe bivši papa Ratzinger, uzdrmali su Crkvu  a skandali zbog zlostavljanja pogodili su i SAD, Austriju i Irsku.


Reci što misliš!