Događaji

Svako misto svoju klupu ima

Unikatna mozaik-klupa posvećena Petru Preradoviću u Malom Lukoranu

Unikatna mozaik-klupa posvećena Petru Preradoviću u Malom Lukoranu

Projekt „Svako misto svoju klupu ima“, pokrenut prije četiri godine na području TZ mjesta Ugljan, nastavlja se i ovoga ljeta. Ali nakratko „izvan granica“ Ugljana, točnije u Malom Lukoranu, da bi se oko 20. kolovoza vratio na zapad otoka - u Sušicu, koja će također dobiti svoju unikatnu klupu.

- Od 2014. godine postavili smo tri klupe, dvije u mjestu Ugljan i lani u Mulinama. I baš kad smo radili mulinsku „Klupu zalazećeg Sunca“, moja suradnica, novinarka Andrina Luić predložila je da ovoga ljeta postavimo klupu u Malom Lukoranu, posvećenu pjesniku Petru Preradoviću. Općina Preko ideju je objeručke prihvatila, kao i POU Dom na žalu i KUD Preko, i ove subote, 22. srpnja u19 sati, na srednjem mulu počinjemo s radovima, kaže Božica Kliman, autorica unikatnih ugljanskih mozaik-klupa.

Na klupi će, osim gospođe Kliman, raditi Tanja Rebac-Perica, Jan Perica i Nika Kliman, a u betonu će je izliti Tomislav Šćiran iz Ugljana. U protekle tri godine svoj obol dalo je nekoliko tisuća anonimnih "umjetnika" iz svih europskih zemalja, čekajući u redu da utisnu u kupu svoj kamenčić i stvore uspomenu za stare dane, te svi koji se slučajno zateknu u mjestu u kojemu se klupa radi. U „Petrovu klupu“ bit će utrošeno više od šest četvornih metara razbijenih keramičkih pločica ili, kako kaže autorica, više tisuća komadića mozaika.

- Ekipa je već uigrana, ali najveći pečat na klupi ostave „slučajni“ suradnici, mještani koji se uključuju u rad, turisti, djeca… Na to računam i ovoga puta te stoga pozivam mještane, osobito djecu, da nam se ove subote pridruže na srednjem mulu u Malom Lukoranu i uključe u stvaranje „Petrove klupe“, koja je, kao što joj ime kaže, posvećena pjesniku Petru Preradoviću, ističe Božica Kliman te podsjeća da je u tome malome mjestu na otoku Ugljanu, prema predaji, Petar Preradović napisao najpoznatiju hrvatsku budnicu „Zora puca, bit će dana“, objavljenu u prvom broju zadarske Zore dalmatinske 1844. godine.

Klupa će biti svečano „otvorena“ 18. kolovoza, na 145. obljetnicu smrti Petra Preradovića, uz prigodni program KUD-a Preko i KUD-a Sv. Ante iz Lukorana, a sve to zapravo će biti uvod u proslavu 200. godišnjice rođenja velikoga pjesnika, 19. ožujka sljedeće godine.

- U želji da se trajno sačuva uspomena na pjesnika Preradovića, a novim generacijama ukaže na značaj i važnost očuvanja nacionalnog identiteta te potakne na njegovanje pjesničkog i umjetničkog izričaja, Pučko otvoreno učilište Dom na žalu i KUD Preko, uz pokroviteljstvo Općine Preko, namjerava pokrenuti pjesničku manifestaciju „Dani Petra Preradovića“. Općina Preko ima potencijala i za razvijanje tzv. kulturnog turizma jer je poznato da je Ugljan oduvijek bio ladanjski otok zadarske vlastele, o čemu i danas svjedoče ljetnikovci u Sutomišćici, Malom Lukoranu i na području mjesta Ugljana.  Jedan od najpoznatijih, iako ne i najreprezentativnijih, jest ljetnikovac obitelji De Ponte u Malom Lukoranu, a slavu ponajprije duguje hrvatskome pjesniku Petru Preradoviću, zetu obitelji De Ponte, koji je  upravo unutar njegovih zidina napisao budnicu „Zora puca, bit će dana“, govori Jure Brižić, načelnik Općine Preko, i zahvaljuje gospođi Kliman na ugljanskim unikatnim mozaik-klupama, koje su posljednjih godina postale zaštitni znak otoka, te najavljuje dvodnevni znanstveno-kulturno-umjetnički program koji će se nagodinu održati u Preku, u Domu na žalu, a dio u Malom Lukoranu, u Preradovićevu parku, u neposrednoj blizini ljetnikovca obitelji De Ponte.

Petar Preradović na otok Ugljan nije došao slučajno. Kao vojnik službovao je u Zadru, gdje je upoznao prvu suprugu Pavicu de Ponte. Iako je već 1846. napustio zadarski kraj i vjerojatno više nikad nije došao na Ugljan, svoj ladanjski boravak u Malom Lukoranu „ovjekovječio“ je budnicom „Zora puca, bit će dana“, koja je ujedno bila i prva tiskana pjesma Petra Preradovića, a govori o buđenju nacionalne svijesti i nagoviješta novo vrijeme za hrvatski narod, za što je upotrijebio motiv zore, simbol novoga dana.


Reci što misliš!