Događaji

1300 izviđača iz Hrvatske i svijeta

Jubilarna 10. Smotra izviđača Hrvatske, "Deset izviđačkih čuda" u Kamanju

Jubilarna 10. Smotra izviđača Hrvatske,
fullcomment.nationalpost.com

Savez izviđača Hrvatske nacionalna je izviđačka volonterska organizacija, najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj, te baštinik 100-godišnje tradicije skautskog pokreta u Hrvatskoj, koja okuplja preko 60 lokalnih izviđačkih udruga s područja 17 županija

Jubilarna 10. Smotra izviđača Hrvatske, pod nazivom "Deset izviđačkih čuda", svečano će biti otvorena u utorak, 25. lipnja, u općini Kamanje u Karlovačkoj županiji, gdje će se okupiti oko 1300 izviđača iz Hrvatske i svijeta.

Smotra se održava od 24. srpnja do 2. kolovoza pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a osim hrvatskih sudjelovat će izviđačke udruge iz Belgije, Francuske, Izraela i Makedonije.

U devet dana Smotre djeca i mladi će u prirodnom okruženju uz smještaj u šatorima sudjelovati u nizu radionica i aktivnosti, usvajati nove vještine i znanja, učiti se timskom radu, upoznavati druge kulture i običaje. Cilj takvih aktivnosti je doprinijeti neformalnom odgoju i obrazovanju djece i mladih u Hrvatskoj, kako bi postali odgovorni i aktivni članovi zajednice, navode organizatori.

Za najmlađe izviđače, kao i one starije, planirano je niz aktivnosti, od upoznavanja s prošlošću, sportskih aktivnosti, penjanja na planinu, astronomije, radioamaterstva, izviđačke olimpijade, do orijentacijskog trčanja i izrada splavi. U suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu bit će organizirane ekološke i arheološke radionice, a u suradnji s planinarskim društvom "Vrlovka" škola penjanja na stijenu. Hrvatska gorska služba spašavanja održat će predavanja i predstaviti  aktivnosti potrage i spašavanja, a Hrvatski Crveni križ organizirat će radionice prve pomoći. 

Osim toga, na Smotri će izviđači iz Belgije, Francuske, Izraela i Makedonije predstaviti svoje države, kulturu i običaje, te organizirati dječje igre specifične za svoje države. Na toj međunarodnoj aktivnosti pod nazivom "International Day" sudjelovat će i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, kao i predstavnici veleposlanstava država iz kojih izviđači dolaze.

 


Reci što misliš!