Događaji

Građanima je prekipjelo

Split priprema prosvjed zbog požara i odnosa vlasti

Split priprema prosvjed zbog požara i odnosa vlasti

Građanima Splita je prekipjelo. U ponedjeljak u 20 i 30 održat će se prosvjed ispred Banovine.

"Split je naš grad i vrijeme je da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet. Zahtijevamo da se građane i građanke sluša u njihovim zahtijevima i da konačno političari preuzmu odgovornost za loše odluke, za netransparentna postupanja i nenamjensko trošenje našeg novca", stoji u pozivu.

"Osjećaji koji su proteklih dana dominirali među građankama i građanima Splita bili su ogorčenje i bijes uzrokovani vidljivim izostankom funkcioniranja sustava koji bi trebao znati nositi se sa kriznom situacijom kao što je bila ona uzrokovana velikim požarom.

Ponašanje odgovornih osoba odnosno pokušaji umanjivanja razmjera situacije koja nas je svih skupa zadesila dodatno su pojačali te osjećaje.

Izostanak komunikacije nadležnih službi s građanima kao i oprečne informacije vezane uz situaciju s Karepovcom bile su ‘kap‘ koja je prelila čašu u svakom od nas. S obzirom na to da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale trajno nepovjerenje građana u sustav, organiziramo prosvjedno okupljanje kojim zahtijevamo: 1) sanaciju i planiranje sukladno pravilima struke koja mora biti prioritet u nadolazećim procesima definiranja novog ili izmjenjenog GUP-a i postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u kojima danas živi veliki broj mladih obitelji 2) hitno i odgovorno (prema pravilima struke) djelovanje u svezi Karepovca kao tempirane bombe koja direktno ugrožava zdravlje svih građana i građanki. 3) preuzimanje odgovornosti za organizacijski i komunikacijski fijasko koji je doveo do ugroze ljudi i imovine.

Okupljanje u 20.30 sati na Zapadnoj obali, nasuprot zgrade Banovine. Pošaljimo zajedničke poruke zahvalnosti svim vatrogascima, gorskoj službi spašavanja, Torcidi i svim građanima i građankama koji su sudjelovali u gašenju požara. Ponesite transparente kojima ćemo poslati odgovornima poruku te lučice/lumine koje ćemo ostaviti na zapadnoj obali", piše u priopćenju.
 


Reci što misliš!