Događaji

Građanska inicijativa 'Split gori'

Večeras prosvjed u Splitu, Pametno traži ostavku Plenkovića i ostalih

Večeras prosvjed u Splitu, Pametno traži ostavku Plenkovića i ostalih
HRZ

Građanska inicijativa 'Split gori' večeras organizira prosvjed zbog brojnih propusta oko požara koji je prije tjedan dana ugrozio grad. Stranka Pametno jutros je zatražila političku odgovornost - od premijera Andreja Plenkovića, preko vrha Hrvatske vatrogasne zajednice, Grada Splita, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatskih šuma.

Pametno ne želi više čekati politički rasplet požarne krize. Traže ostavke odgovornih. Marijana Puljak, predsjednica Pametnog i potpredsjednica splitskog gradskog vijeća.              

''Vidjeli ste laži koje su nam se servirale. Da vojska nije zadužena za gašenje požara, da nije ni civilna zaštita, da je ovo požar manjih razmjera. Ovim putem tražimo ostavku premijera Andreja Plenkovića koji je svojim ponašanjem uvrijedio građane Splita govoreći da je ovaj požar atraktivan i interesantan. Nikome od nas nije bilo ni atraktivno ni interesantno preživjeti ovo. Krivimo ga i za iznošenje neistina u javnosti s ciljem zaštite svojih stranačkih kolega'', rekla je Puljak na konferenciji za medije održanoj na splitskoj Zapadnoj obali.

Pametno zahtjeva i ostavke čelnika HVZ-a i Grada Splita, Ante Sanadera i Andre Krstulovića Opare, Vatrogasnog zapovjedništva, DUZS-a i Hrvatskih šuma. Traže kaznenu odgovornost bivšeg gradonačelnika Željka Keruma zbog 80 milijuna kuna utrošenih na uređenje šetnice na Zapadnoj obali ispred njegova hotela umjesto u sanaciju Karepovca.           
 
''Konačno ovoj državi i ovom gradu treba vlast koja će krenuti misliti o potrebama građana. Ovaj požar nas je na grubi način osvijestio koliko još Žrnovnica, koliko Kornata, koliko Gunja, koliko ne daj bože sada potresa ili nove poplave, kako će ove snage institucije reagirati. Dakle, 27 godina izbjegavaju odgovornost za slične situacije i 27 godina nam govore da nitko nije odgovoran'', poručila je Puljak.

Nakon vatrene stihije koju Split ne pamti, u 20 i 30 počinje prosvjed ispred Banovine. Blanka iz inicijative 'Split gori'.         
           

 ''Smatramo da se zadnjih 10 godina nije odgovorno upravljalo gradom i da odluke koje su se donosile nisu bile u službi građana. Nekakve kvalitetne politike za Karepovac nema. Želimo apelirati da u novom GUP-u treba sudjelovati struka. GUP ne smije biti prostor političke trgovine'', poručila je ispred organizatora prosvjeda.Građanska inicijativa, uz koje je stalo više civilnih organizacija, zahvalit će svim gasiteljima na solidarnosti zahvaljujući kojoj je obranjen Split.


Reci što misliš!