Događaji

županija najmanje izdvaja za varogasce

Split: Mostovi županijski vijećnici traže više novca za vatrogasce

Split: Mostovi županijski vijećnici traže više novca za vatrogasce
Patrik Macek/PIXSELL

Mostovi županijski vijećnici u utorak su najavili da će idući tjedan na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije tražiti više novca za vatrogasnu zajednicu kako bi se osigurale sve njezine potrebe, a tražit će i da učenici osnovnih škola s područja županije dobivaju besplatne udžbenike tijekom svih osam godina školovanja.

Ante Čikotić je na konferenciji za novinare upozorio kako Splitsko-dalmatinska županija u postotku izdvaja najmanje za vatrogasnu zajednicu. "U ovoj je županiji predviđeno 3,3 milijuna kuna za vatrogasce. Tražit ćemo posebnu točku dnevnog reda da se raspravlja o dodatnom financiranju i sufinanciranju vatrogasne zajednice, da se stave na stol svi resursi, ali i potrebe koje vatrogasna zajednica ima. S tim ćemo tražiti i izradu akcijskog plana da se kroz sljedeća proračunska razdoblja pomogne vatrogascima", istaknuo je Čikotić.
 
Župana Blaženka Bobana pozvao je da županijsku Razvojnu agenciju RERU stavi u službu građana i pomogne im u procjeni šteta od požara koji je prošlog tjedna pogodio šire splitsko područje. Naglasio je kako 20 milijuna eura, koliko je po tvrdnjama ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića spremno za odštete zbog požara, ne smije ostati samo na najavama, već se "mjerljivo i konačno trebaju upregnuti svi alati koje županija ima na raspolaganju".
 
"Dvije su poruke važne - prva je da upregnemo RERU da bude u službi građana i poljoprivrednika, da se ljude obešteti i kasnije oplemeni prostor drugim kulturama, a drugo su povećana izdvajanja za vatrogasce", kazao je Čikotić.
 
Miro Bulj je, na najavu župana Blaženka Bobana da bi se rebalansom proračuna trebalo osigurati financiranje besplatnih udžbenika za prve razrede osnovnih škola, istaknuo kako će Most tražiti iste uvjete kao što su u Zagrebu gdje 57 tisuća učenika ima besplatne udžbenike kroz cijelu osnovnu školu, ističući kako ne vidi razloga zašto takvo pravo ne bi imalo i 36 tisuća osnovnoškolaca u ovoj županiji. Uvjeren je da županija u svom proračunu može pronaći 36 milijuna kuna kojima bi to financirala, kao i besplatan prijevoz učenika.
 
"To je ono što tražimo i što najmanje možemo učiniti, jer po Ustavu svi građani, a posebno djeca imaju ista prava. Pa prema tome zašto učenici ove županije nemaju iste uvjete? Mi ćemo na sljedećoj Županijskoj skupštini dati amandman da se to promijeni i da ne budu besplatni udžbenici samo za prve razrede osnovnih škola", rekao je Bulj i najavio da će Most pomoći županu da se izbori za decentralizirana sredstva.
 
Ante Pranić je predstavio je Mostov amandman po kojemu bi u stručnom tijelu koje ocjenjuje ponude za koncesije na pomorskom dobru, koje bi se po prijedlogu sastojalo od sedam članova (šest stalnih i jedan promjenjivi koji bi bio predstavnik lokalnih jedinica), sjedila još dva predstavnika lokalnih jedinica, umjesto dva predstavnika Županijske skupštine. "Želimo da gradovi i općine imaju više predstavnika u stručnom tijelu, konkretno da to budu tri člana i to promjenjiva. Time će znatno biti transparentnije, jer će biti predstavnici oporbe i vladajućih iz jedinica lokalne samouprave", kazao je.


Reci što misliš!