Događaji

gdje je zapelo

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić o "kratkom spoju" HGSS-a i vatrogasaca o požaru na Dinari

Ponovno neprospavana noć za mještane Klisa. Buknuo je novi požar koji se približio na samo desetak metara od kuća. Predivan pogled s Klisa na Split sinoć je zaklonio novi požar! Vatra se opasno približila kućama.

Kuće su bile ugrožene, plamen je bio možda 10-ak metara od prvih kuća. Vatrogasci su na vrijeme zauzeli svoja mjesta tako da su kuće spašene. Vatra se razbuktala nešto iza 21 sat, uzrok još nije poznat.

"U prvi moment nije baš izgledalo grozno, ali kroz jedno 5 minuta s donje ceste do naše kuće je baš katastrofa. NIsmo uopće mogli vjerovat da će se tako nešpto dogodit. Vjetar, promjena smjera to je sve tako brzo utjecalo. U zadnji moment su vatrogasci došli i spasili svaka im čast", ispričao je Srđan Smodlaka(Klis).

Požar je gasilo 87 vatrogasaca s 22 vozila. Pomoć im je došla i s neba.

"Dobro je došla kiša, ali malo je kiše. Još smo svi na terenu  bit ćemo cijelu noć jer nećemo moć ovo sanirat i daje duplo više kiše. Teren je nepristupačan, ima starih panjeva, strm je", ispričao je Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split.

Anti Radiću je ovo već treći put da gori oko njegove kuće. Ove je godine, kaže, dobro prošao. 

"Kad je počeo požar onda je puhao sjeveroistočno, a onda je okrenulo sasvim suprotno. Tako da je sad uhvatilo ovu dolje kotlinu to je i prije gorilo. Ova kuća gore bila je u opasnosti", ispričao je Ante Radić.

Klišani tvrde da je najveći problem u  šumi i makiji koju ne smiju posjeći, pa sve plane brzo kao šibica. Tako nastradaju i korisne kulture.

Prije točno tjedan dana na istom je području gorio najveći požar u povijesti tog kraja. Izgorjelo je 4500 hektara šume, masilinici, vinogradi, kuće. Vatrena linija protezala se na 18 kilometara, od mjesta Tugare - gdje je počelo - pa sve do splitskih kvartovova Kila i Mejaši. Štete će se mjeriti u desecima milijuna kuna. 

Od subote poslijepodne veliki požar i na Dinari, na potezu Bitelić - Jukića staje, a požar se djelomično proširio i na područje BiH. 

Vatrena fronta bila je duga desetak kilometara. Razmjeri tog požara bili su puno veći no što se činilo na prvi pogled što je izazvalo i otvorene nesuglasice na relaciji vatrogasci-HGSS. Iz HGSS-a tvrde da je njih 40-tak, još u subotu bilo spremno uključiti se u obranu planine. Tvrde da su ponudu uputili Centru 112, no da ih, na njihovo čuđenje - nisu pozvali na gašenje požara. 
Pročelnik HGSS Vinko Prizmić  gostovao je u RTL Danas i prokomentirao cijelu situaciju i komentare nekih svojih kolega koji su poručili da su se dogodili veliki propusti i da je reakcija bila katastrofalna.

"Ne bih rekao da je situacija bila katastrofalna. Svi skupa smo emotivno reagirali.  Kada vidite Dinaru u plamenu, a to je naša kuća, kada vidite kako gori naša flora i fauna, naša reakcija je bila iz srca. Naravno vatrogasci, koji su naši koelge i prijatelji i koji se suočavaju s izuzetno velikim problemom kao i svugdje u Europi, vrlo uspješno se nose s time  nose, s požarima na više lokacija i sigurno imaju svoje prioritete. Ali, sigurno je da ćemo morati  poraditi na procedurama da mi kao resurs koji pokrivamo nepristupačne terene brže se aktiviramo i prođemo određenu obuku, vatrogasnu ili sličnu, kako bi i taj dio dosta vrijedne Republike Hrvtaske zaštitili, jer to predstavlja vrlo važan nacionalni resurs". 

Prizmić je naglasio da je uništena bogata flora i fauna.

"Šteta je ogromna, izgorjelo je pola Dinare, staništa, životinje, sve je uništeno. Možete zamisliti koliko će planini biti potrebno godina da se opravi, A to je naše nacionalno bogatstvo. Dinara je trebala biti proglašena zaštičenim dijelom prirode i zbog toga nam je izuzetno žao", poručio je Prizmić za Vijesti.hr.


Reci što misliš!