Događaji

istraga u tijeku

U luksuznoj vili u Zadru pronađeni sumnjivi strojevi za tiskanje dokumenata

U luksuznoj vili u Zadru pronađeni sumnjivi strojevi za tiskanje dokumenata
Boris Kačan

Pretpostavlja se da je mjesto gdje se tiskao domaći i stani novac milijunska vila smještena u prvom redu do mora u turističkom naselju Diklu. Osim novca, tiskale su se i putovnice. Pronađena oprema je poslana na vještačenje u HNB.

Slovenac Robert Rotar (47) prošli tjedan je uhićen i kazneno prijavljen u Zadru zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje, piše Zadarski hr.

Slovenac je pred suca istrage izišao bez odvjetnika i branio se tvrdeći kako mu je pronađena sofisticirana oprema služila za posao. Godinama se, naime, bavio grafičkom djelatnošću i imao nekoliko specijaliziranih tvrtki od kojih neke i sa sjedištem u Zadru. Usprkos zahtjevu tužiteljstva da mu se odredi istražni zatvor kako ne bi ponovio kazneno djelo, on je pušten na slobodu.

Naime, policija je je započela istragu nakon što je Rotar deložiran iz više milijuna kuna vrijedne luksuzne vile u zadarskom Diklu gdje je imao registriranu tvrtku za izdavačku djelatnost. Ovršni postupak zakazao je Općinski sud u Zadru, radi ispražnjenja i predaje nekretnine zbog duga ovrhovoditelju Optima leasingu iz Zagreba. Nakon što su ovrhovoditelji ušli u kuću i pronašli strojeve za tiskanje cijeli su slučaj prijavili policiji.

U zadarskoj policiji su rekli da je pronađena oprema poslana na vještačenje u Hrvatsku narodnu banku gdje će se utvrditi jeli bila korištena u legalnoj grafičkoj djelatnosti

Slovenac koji je u svom posjedu prije financijskih problema u koje je upao, imao avion i helikopter, te luksuznu vilu u Diklu, veliko je bogatstvo stekao preko svoje slovenske tiskarske tvrtke Mirage. Još 2008. godine podnio je tužbu protiv države za naknadu štete u slučaju prestanka proizvodnje naručenih putovnica, te auto naljepnica za tehničke preglede u iznosu većem od 3,6 milijuna eura, što je na koncu i dobio. Iste je godine dobio i posao izrade 2.000.000 srpskih putovnica, no Rotar se na koncu povukao iz tog posla navodeći da su mu Narodna banka Srbije (NBS) i njemačka firma „Milbauer“ ukrali patent i tehnologiju izrade biometrijskih putovnica.

Dvije Rotareve tvrtke na području Zadra u 2012. godini našle su se među najvećim tvrtkama u izbjegavaju plaćanja poreza. Tvrtka “Aerius”, s adresom na Putu Njivica u Diklu, specijalizirana za izdavaštvo i nekretnine ostala je dužna 36,5 milijuna kuna, a “Spinus zaštita” upisana na Karmen Rotar 13,3 milijuna kuna. Nad tvrtkama je pokrenut skraćeni stečajni postupak, piše Zadarski hr.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti