Događaji

U Nacionalnom parku "Krka" više nema otvorenog plamena

U Nacionalnom parku
Ivo Cagalj/PIXSELL

U Nacionalnom parku "Krka" u petak više nigdje nije vidljiv otvoreni plamen, priopćio je ravnatelj te javne ustanove Krešimir Šakić, zahvaljujući svima koji su sudjelovali u gašenju požara koji je u utorak poslijepodne buknuo na području Kistanja, a nošen snažnim vjetrom zahvatio je i oko 200 hektara površine Nacionalnog parka.

"Danas, 4. kolovoza više nigdje u NP 'Krka' nije vidljiv otvoreni plamen te smo dobili potvrdu nadležnih tijela da je požar lokaliziran. Vidljivo je samo mjestimično izdimljavanje", navodi Šakić.

Napominje kako je požar na području Kistanja buknuo u utorak, a u srijedu prijepodne je zbog visokih temperatura i vjetra ušao u Nacionalni park nizvodno od manastira Krka. Spuštajući se Carigradskom dragom prema rijeci, dodao je, požar se prebacio na drugu stranu kanjona, prošavši pokraj utvrde Bogočin prema naselju Bogatići Prominski.

U srijedu poslijepodne gorjele su obje obale Krke u Carigradskoj dragi, a na desnoj obali na području Općine Kistanje požar se proširio prema Laškovici iznad Roškoga slapa te je gorio sve do četvrtka navečer, ističe Šakić. Podsjeća kako je zbog neposredne ugroženosti dio stanovnika zaseoka Verovići i Krnete bio evakuiran na nekoliko sati.

Dodaje kako je požar, koji je tijekom dva dana gorio u Nacionalnom parku, zahvatio oko 200 hektara njegove površine, i to uglavnom nepristupačnog kanjona izvan sustava posjećivanja, a upravo je nepristupačnost terena gasiteljima otežavala gašenje požara.

Širenje požara je, naglašava, spriječeno zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih tijela i koordiniranoj akciji svih službi, a sigurnost posjetitelja parka ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.

 "Vjerujemo kako će snaga prirode doprinijeti oporavku šumskih i drugih ekosustava", navodi Šakić i svima koji sudjelovali u gašenju požara zahvaljuje na izuzetnom trudu, iskazanom suosjećanju i potpori.


Reci što misliš!