Događaji

22. obljetnica vra "oluja"

U Kninu centralna proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

U Kninu centralna proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluja" svečano će se obilježiti u organizaciji ministarstava branitelja, obrane i unutarnjih poslova.

Proslava tradicionalno počinje budnicom ulicama Knina koju će izvesti Orkestar Oružanih snaga RH. Nakon toga će na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede "Oluja 95" (u 8,30 sati) zajednički vijenac položit će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Slijedi vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora (vojarna "Kralj Zvonimir"- trg Oluje- pomoćno igralište NK Dinara). Program na kninskoj tvrđavi počinje (u 9,20 sati) čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje.

Zvonjavom crkvenih zvona i ove će se godine podsjetiti na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin, nakon čega će biti podignuta hrvatska zastava uz himnu, a u povodu 22. obljetnice Oluje bit će ispaljena 22 plotuna iz topničkih oružja. Slijedi zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (osam postroja - helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58, helikopteri MI8, zrakoplovi Zlin 242, zrakoplovi AT-802, zrakoplovi CL-415, zrakoplovi PC-9, zrakoplovi MIG 21).

U 10 sati na kninskoj tvrđavinazočnima i javnosti obratit će se predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja poginuloga u "Oluji". U 10,30 sati kreće mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11,30 sati održati misa za Domovinu i sve poginule branitelje. Predvodit će je vojni biskup mons. Jure Bogdan u zajedništvu sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem.

Dužnosnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u "Oluji" u 12,40 sati, a za 13 sati predviđen je obilazak braniteljskih zadruga. Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića domoljubni koncert održati 'Prljavo kazalište', a program završava vatrometom u 23 sata.


Reci što misliš!