Događaji

16. -29. kolovoza

Renomirani hrvatski i svjetski plesači vodit će radionicu pod nazivom STREAM

Renomirani hrvatski i svjetski plesači vodit će radionicu pod nazivom STREAM
Sanja Petrovski

Radionice suvremenih plesnih i somatskih tehnika održavaju se od 16. do 29. kolovoza već šestu godinu za redom u Zadru, jednom od vodećih plesnih centara u Hrvatskoj.

Od prošle godine nose naziv STREAM Zadar, a organizira ih Zadarski plesni ansambl u suradnji s Umjetničkom organizacijom 21:21 iz Zagreba čiji je umjetnički voditelj poznata plesna umjetnica Zadranka Petra Hrašćanec.

Edukativni sadržajevi se u širem smislu bave suvremenim plesom i kazalištem, a u užem nadogradnjom vještina i virtuoznosti brojnih izvođačkih disciplina. STREAM Zadar je ciklus radionica specifičnih sadržaja koje upotpunjuju samu praksu suvremenog plesa, ali i općenito svjesnog bavljenja tijelom. Sustavni pristup ovih radionica temelji se na somatskim praksama poput Klein Technique, razvoju koreografskih vještina i istraživačkih procesa, ali i radionicama za stručnu i širu javnost posvećenim izvještavanju i praćenju suvremenog plesa i kazališta.

   Ove godine najavljujemo po šesti put vrlo popularnu radionicu KleinTM tehnike koju vodi nama dobro poznata gošća iz Berlina Hanna Hegenscheidt, a koja će se održati od 16. do 21. kolovoza. Klein tehnika™ je edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe.

    Druga u nizu, od 22. do 25. kolovoza je radionica kontakt improvizacije nazvana Između davanja i primanja, a vodi je gošća iz Hrvatske Iva Hladnik, plesačica suvremenog plesa i instruktorica yoge koja dugi niz godina surađuje s raznim domaćim i inozemnim koreografima i kolektivima.

     Američki plesač, pedagog i koreograf David Hernandez posljednji je predavač, a ujedno i prvi izvođač na festivalu suvremenog plesa Monoplay. Ovaj poznati plesni umjetnik zadnjih godina sve češće je prisutan i na hrvatskoj plesnoj sceni. Njegova radionica koja nosi naziv Solo u nizu bavi se osnovnom formom suvremenog plesa, a sola nastala na toj radionici biti će prikazana na otvorenju prvog dana festivala Monoplay.

     Svojom bogatom tradicijom i pedagoškom praksom na području suvremenog plesa, Zadar se nametnuo kao idealan lokalitet za provedbu programa platforme STREAM Zadar koja implementacijom svog programa objedinjuje edukativno-izvedbeni ciklus "zadarskog plesnog ljeta". Radionice se odvijaju u prostoru Zadarskog plesnog ansambla do 29. kolovoza, kada počinje Monoplay - festival suvremenog plesa posvećen solo formi.

 


Reci što misliš!