Događaji

zadar classic open air

Dina e Mel večeras nastupaju u atriju palače Cedulin

Dina e Mel večeras nastupaju u atriju palače Cedulin
Željko Karavida

Zadar classic open air nastavlja se u ponedjeljak, 7. kolovoza i u atrij palače Cedulin donosi deseti koncert ovogodišnjeg izdanja tog festivala koji se priređuje petu godinu za redom.

U dvorištu novouređene palače ponovno će nastupiti Dina e Mel, sudionice Festivala od njegova utemeljenja.

Zadarske glazbenice Melita Ivković (gitara) i Dina Bušić ( glas) donijet će, uobičajeno za njihove nastupe, dašak Brazila, ali vjerojatno i neke novosti u repertoaru što su ih predstavile na svom prvom koncertu ovoljetnog Zadar classic open air-a.

Klasično obrazovane glazbenice otkrile su prije pet godina zajedničku strast prema brazilskoj glazbi koja ih, kako ističu, fascinira zbog svoje elegancije i spoja različitih stilova i nasljeđa kojega nosi. Od 2012. godine nastupaju kao Dina e Mel, a repertoar im se temelji pretežno na klasicima bossanove, sambe i choroa.
Stilski se, međutim, ne zadržavaju isključivo u tim okvirima već donose svoju interpretaciju poznatih hitova različitih autora. Klasičarski pristup brazilskoj glazbi začinjen mediteranskim karakterom, uz vlastite aranžmane pjesama koje izvode, čini njihove interpretacije posebnim i specifičnim.  

Na koncertu u ponedjeljak, izvodit će, između ostalih, skladbe Antonia Carlosa Jobima,  Anibala Augusta Sardinhe, Alfreda da Roche Viana i Arija Barosa. Kao Dina e Mel, Dina Bušić i Melita Ivković nastupale su, osim u rodnom Zadru, diljem Hrvatske i u inozemstvu. Od zapaženijih gostovanja rado ističu ona na Liburnia Jazz festivalu u Opatiji i na festivalu Au Grés du Jazz u francuskoj pokrajini Alsace.

Festival Zadar classic open air organiziraju Turistička zajednica grada Zadra i Lions klub Zadar. Od početka, prije pet godina, ima humanitarnu notu, a sredstva se ove godine prikupljaju za pomoć u daljnjem školovanju ili usavršavanju nekog od mladih zadarskih glazbenika.  

I na ovom koncertu koji u atriju palače Cedulin počinje u 21 sat, posjetitelji će za tu namjenu moći ubaciti svoje priloge u za to postavljene kutije.


Reci što misliš!