Događaji

a mi se ponadali...

Vraća se toplinski val, temperature ponovno do 40 stupnjeva

Vraća se toplinski val, temperature ponovno do 40 stupnjeva
Bojan Bogdanić

Danas će još biti koliko toliko podnošljivo, manje na jugu Jadrana, a od sutra ponovno toplinski val uz slične vrijednosti temperatura kao prošlog tjedna.

Naš dio Europe nalazi se pod utjecajem polja povišenog tlaka zraka, dok će se vlažniji zrak danas zadržavati zapadnije i sjevernije od nas. U takvim okolnostima dio prijepodneva će se u kopnenim krajevima, uglavnom na sjeveru i istoku Hrvatske zadržavati niski oblaci, ali ostati će uglavnom suho. Ti oblaci će se do sredine dana izdići pa će u drugom dijelu dana kao i u ostalim predjelima prevladavati sunčano, javlja N1info.

Prema večeri, moguće i kasnije poslijepodne umjeren porast naoblake na sjevernom Jadranu, a drugdje uglavnom vedro. Duž Jadrana ujutro još slaba do rijetko umjerena bura, zatim jugozapadnjak i jugo. I na kopnu vjetar većinom jugozapadni i jugoistočni, većinom slab do ponegdje na istoku umjeren.

Najviše dnevne temperature već danas na kopnu osjetno više nego jučer. U većini krajeva između 30 i 32-33 stupnja, malo niže u gorju. Vrijednosti od 35 pa i više i danas se očekuju lokalno u Dalmaciji, prije svega njenom zaleđu. Zato je izdano i upozorenje najvišeg stupnja.

Najniže temperature tijekom iduće noći također će porasti. U kontinentalnim predjelima od 17 do 21, na Jadranu između 22 i 26 stupnjeva.

Danas još na zapadu i sjeveru, osobito u gorskim područjima razmjerno povoljne biometeorološke prilike, prije svega zbog prošle noći. No neugoda zbog toplih noći, zatim i vrućih pa i vrlo vrućih dana i dalje je prisutna na jugu zemlje, u Dalmaciji i na južnom Jadranu.

Dapače sutra će posvuda biti još toplije i neugodnije. Prevladavat će sunčano, a poslijepodne i navečer na sjeverozapadu Hrvatske, osobito u gorju neće biti i sasvim stabilno.

Nakon, kraćeg, ponegdje i jedva zamjetnog predaha, već sutra počinje novi izraženi toplinski val. Srećom, bit će kraćeg vijeka, osjetnije osvježenje stiže u petak u zapadne, a za vikend i u ostale krajeve.


Reci što misliš!