Događaji

za svakoga po nešto

Biograd na Moru: Kulturno zabavne priredbe u kolovozu

Biograd na Moru: Kulturno zabavne priredbe u kolovozu
Milan Lakić

Brojne kulturno zabavne priredbe koje se ovoga ljeta održavaju u Gradu Biogradu zaslužuju svaku pohvalu.

Veliki je broj najraznovrsnih događanja koje su Turistička zajednica i Grad organizirali, a u suradnji s gradskim ustanovama u kulturi, Pučkim otvorenim učilištem, Zavičajnim muzejom, Gradskom knjižnicom te hotelskim i drugim objektima koji sudjeluju u turističkom privređivanju.

Nakon bogatog programa u srpnju i mjesec kolovoz također nudi niz raznovrsnih priredaba za turiste i domaće žitelje. Da samo spomenemo kako je jedna od najvećih priredbi početkom kolovoza bila "Biogradska noć" koja je i ove godine nadmašila sva očekivanja što se tiče ponude ali zabave za sve posjetitelje. Isto tako početak kolovoza bilježi zanimljivo multimedisko predavanje u Gradskoj knjižnici prije odlaska Prve hrvatske ekspedicije na Južni pol, a koje je održao putopisac i fotograf Davora Rostuhar. Istovremeno je Zavičajnom muzeju, točnije gradu Biogradu poklonjena specijalna slika rađena na inox ploči u posebnoj tehnici s bojama i nitro lakovima autora Andy Mikete jedinstvena u svijetu, a koja se radi jedino uz 3D naočale i na otvorenom prostoru. Ovaj projekt započeo se realizirati početkom ljeta u Ribarskoj luci, a finaliziran je ovih dana te uručen na dar Gradu, odnosno Zavičajnom muzeju grada.

Isto tako u prostorijama muzeja postavljena je i izložba fotografija pod nazivom "Velebit" domaćeg fotografa Vinka Pešić. Svakako valja kazati kako se na gradskim pozornicama, dakle otvorenom prostoru konstantno odvijao i odvija zabavni program kao primjerice nastup Jazz orkestra Hrvatske vojske koji je izvodio jazz, rock, swing i latino ritmove te oduševio brojne posjetitelje na biogradskoj rivi, a kako i ne bi uz evergreene kakvi su primjerice "La Bamba", "Guantanamera", "Strangers in the Night", "My Way" i drugi. Tu su svakako i koncerti na bazenu „Ilirije“ primjerice Gibonnija, Doris Dragović, Petra Graše ali i Maje Šuput u Aqua clubu, te klape Konoba u promenadnoj šetnji gradom. Proteklih dana, točnije 6. kolovoza u gradu Bigradu prigodno je obilježena i obljetnica pada atomske bombe na Hiroshimu, puštanjem zapaljenih lampiona za duše žrtava kako to nalaže japanski običaj. 

I nadalje tijekom kolovoza slijede priredbe i koncerti, poput kulturno zabavnog programa s kojim će Savjet mladih grada Biograda obilježiti međunarodni dan mladih 12. kolovoza. Slijedi glazbeni nastup Ivane Orlić i banda koji će nastupiti 16. ovog mjeseca ispred zgrade Gradske uprave. Nadalje je u programu još jedna Slovenska večer u Ribarskoj luci i to 17. kolovoza, kada je na Trgu Brce i predstava Hit teatara iz Zagreba "Profesore dajte 5". Komorni ansambl "Chordes" Zagreb održati će na Trgu Brce koncert ozbiljne glazbe, a u Aqua clubu goste će zabavljati popularni pjevač zabavne glazbe Ivan Zak. Nakon toga slijede nastupi Cabaret banda ispred Gradske uprave, te večer uz popularne melodije na Trgu Brce, a gdje će nastupiti Nera Gojanović i Vladimir Garić.

Do konca kolovoza ugovorena je još jedna Ribarska noć, a nastupiti će i Twins rock band, te klapa Konoba u svom već standardnom promenadnom điru gradom. Biograđanima i gostima predstaviti će se i dramska skupina "Pozitiva" s predstavom "Kad navale turisti" opet na Trgu Brce i to 29. kolovoza. 

Svakako moramo istaknuti da se duž rive oko čitavog poluotoka svaku večer održavaju najrazličitiji glazbeni nastupi takozvanih "uličnih svirača" koji se naizmjenično smjenjuju u sklopu projekta "Biograd Music street Festival


Reci što misliš!