Događaji

Piva se na Trgu svetog Jure

Vir: Večeras klapska manifestacija "Virska terca"

Vir: Večeras klapska manifestacija

Evo nas na drugom izdanju Virske terce, manifestacije posvećene klapskom pivanju.

Nema mista u Dalmaciji koje nema klapu, a nema ni Dalmacije bez kamena, škoja, đardina, divojaka i momaka, garifula, ribe ili mora. Nema je bez pivačica i pivača, kantuna i đireva, suza i smija, života i vrimena. Osam klapa, muških, ženskih i mješovitih, nastupit će na Virskoj terci; ima ih od Zagreba, Zadra, Tkona i Zemunika, pa sve do Povljane, Privlake i našeg Vira.

Evo tko su pivačice i pivači večerašnjeg programa: prva je na redu klapa ŠKOLJI iz Tkona. Čine je momci i cure s otoka Pašmana i Bibinja, dosad su imali više od 60 nastupa. Pivat će nam Serenadu Mandini, Vila moja projde i Dobro veče uzorita.

One su prva ženska ravnokotarska klapa, dolaze iz Zemunika, a zovu se klapa KANDELORA. Ima ih osam i promoviraju izvorno klapsko pivanje. Predstavit će nam se pivajući Poći ću ti u đerdin, Gospo ajde doma i Primorčica konja jaše.

Klapa POVLJANA piva već 19 godina. Sedam momaka pivalo je na festivalu u Omišu, potom u Austriji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji i Francuskoj, a nama će večeras pivat Ti si lipa moja mare i Omili mi u selu divojka.

Ženska klapa LIBAR njeguje tradicionalni način pivanja, ali devet privlačkih divojaka voli zapivat i popularne pisme. Vole cure zakantat i svoje autorske pisme, s kojima će se predstaviti večeras: slušat ćemo Zub o vrimena i Nisam znala, nisam virovala.

Prošle godine je osnovana i već je svugdje bila i ostavila trag. Virska mješovita klapa PUNTADURA od tri momka i pet divojaka, nazvana po talijanskom nazivu za otok Vir ili po mjestu druženja i veselja, pivat će vam: Sa izvora ladna voda izvire, Spavaš li zlato moje i Od zlata su prami tvoji.

Ima ih toliko da bi mogli sastaviti dvi klape, ali njima je, kažu, ovako lipše. Mješovita klapa PRVI KOMIN SNJEŽANIN dolazi iz Zagreba, ima šest momaka i šest divojaka, a na Viru će zapivat: Sunce izlazi, Fala ognju, ribi, vinu i Ti gariful.

Od KUD-a do mješovite klape – takav je put prošla klapa KOLAJNA iz Zadra. I onda i sada, zaljubljeni su u klapsku pismu i ustrajni u misiji širenja ljubavi prema pivanju. Njih šest, pet cura i jedan muškardin, pivat će: U polju se i Žižula i Cetina.

Zadarska maraška stekla je slavu u cijelom svijetu, a mješovita zadarska klapa MARAŠKA na klapskom Olimpu u Omišu. Četiri ženska člana i tri muška ljube izvorni tradicionalni dalmatinski način pivanja, a večeras nam se predstavljaju s pismama: Zeleni se trava i O, jablane moj visoki


Reci što misliš!