Događaji

Valter Lacman predsjednik pakoštanskog ogranka UHDDR-a

Pakoštanski branitelji položili vijenac i zapalili svijeće u znak sjećanja na poginule suborce

Pakoštanski branitelji položili vijenac i zapalili svijeće u znak sjećanja na poginule suborce

Hrvatski branitelji iz Pakoštana, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, položili su vijenac i zapalili svijeće pod središnji križ na mjesnom groblju u Pakoštanima u znak sjećanja na poginule suborce tijekom Domovinskog rata.

"Kada smo krenuli ujutro 4. kolovoza 1995., očekivali smo njihov odgovor, međutim nismo ga dočekali. Krenuli smo na Benkovac, a zatim put Knina. Ja sam tada bio u zapovjedništvu 134. brigade Hrvatske vojske te smo mi zapovjednici s akcijom bili upoznati dva tjedna ranije", rekao je Ivan Čudina, časnik Hrvatske vojske i dragovoljac od kolovoza 1991. do kraja 1995. godine.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća u čast poginulih suboraca, članovi temeljnog ogranka Pakoštane Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata nazočili su svetoj misi u crkvi Uzašašća Gospodinova koju je predvodio župnik don Jure Zubović.
Na prigodnom domjenku u restoranu Grand Cru Classe pakoštanski branitelji su se uz pjesmu tamburaša „Iločkih bekrija“ prisjetili ratnih dana i pobjedonosne Oluje kojom je Republika Hrvatska uspostavila potpuni integritet na svojem teritoriju uništivši velikosrpskog okupatora.

"Bilo smo mobilizirani 2. i 3. kolovoza 1995. i nismo znali što se događa. Bilo smo raspoređeni na područje Vrane, odnosno zaleđa Biograda. Taj dan smo krenuli u izviđanje prema Kakmi i brdu Stabanj. Zatim smo dobili poruku da se vratimo na  početni položaj, a nakon toga i obavijest da je krenula sveobuhvatna oslobodilačka akcija Oluja. Profesionalne postrojbe obavile su uspješno svoj dio posla", rekao je Lacman.

Na prijedlog Ivana Čudine, za predsjednika pakoštanskog ogranka UHDDR-a jednoglasno je izabran Valter Lacman, piše B-portal.


Reci što misliš!