Događaji

za svakog ponešto

Bogat program kolovoških događanja u Starigradu Paklenici

Bogat program kolovoških događanja u Starigradu Paklenici

Proslava blagdana Velike Gospe, ujedno i Dana općine Starigrad, za mještane je najznačajnije ljetno događanje. Od davnina se na taj dan hodočasti u crkvicu Majke Božje na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni smještenoj na 900m nadmorske visine.

Tradicionalni sajam domaćih proizvoda „Domaće je najbolje“ u organizaciji Fotografica vizualnih komunikacija održava se 13. i 14. kolovoza na starigradskoj rivi Bikarija. Tom prilikom će se predstaviti brojni mali proizvođači hrane, suvenira i drugih proizvoda iz različitih dijelova Hrvatske.

Proslava blagdana Velike Gospe, ujedno i Dana općine Starigrad, za mještane je najznačajnije ljetno događanje. Od davnina se na taj dan hodočasti u crkvicu Majke Božje na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni smještenoj na 900m nadmorske visine. Nakon svete mise s početkom u 11 koju će ove godine predvoditi  zadarski nadbiskup mons Želimir Puljić slavlje se seli u domove mještana gdje blagdan provode u krugu obitelji i prijatelja.

U večernjim satima se na starigradskoj rivi priređuje fešta uz gastro ponudu i ponoćni vatromet a za dobru atmosferu pobrinut će se Giuliano. Programu prethodi 16. izdanje Međunarodne planinske utrke Starigrad-Veliko Rujno u organizaciji HAK-a Poličnik. Utrka kreće iz centra Starigrada-Paklenice (Trg S.Radića) 14. kolovoza u 16.30 sati. Utrka se održava pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH.

Od 16. do 23.kolovoza po prvi put se održava Summer Winnetou Fest, ljetno izdanje manifestacije Tragovima Winnetoua. Program obuhvaća posjete mjestima snimanja filmova o Winnetouu  u okruženju(Velebit, Paklenica, Zrmanja), projekcije tematskih dokumentarnih filmova, Dane otvorenih vrata Winnetou spomen prostora i dr.. Winnetou tjedan završava glazbenim programom na starigradskoj rivi 23.kolovoza uz nastup benda Picksiebneri. Ovom prilikom će se gostima ujedno najaviti program tradicionalnog susreta ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu za 2018.godinu.

Posljednju subotu u kolovozu koja pada 26. kolovoza obilježava se Međunarodna noć šišmiša. U organizaciji JU NP Paklenica toga dana će se u parku ispred Upravne zgrade NP-a održavati tematske igraonice i radionice za djecu, predavanja i projekcije, a bit će to i jedinstvena prilika čuti šišmiše uz pomoć bat detektora. Program se održava od 18 do 21 sat uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

Program događanja za kolovoz završava još jednom ribarskom fešticom u utorak 29. kolovoza te nastupom folklornog ansambla iz Litve u četvrtak 31. kolovoza.

Reci što misliš!