Događaji

Dalmacija na kišu čekala od svibnja

Dalmacija na kišu čekala od svibnja
Bojan Bogdanić

Hrvatske vode ipak ne očekuju probleme u bliskoj budućnosti te naglašavaju kako se 'intenzivno provodi program navodnjavanja u koji se ulažu značajna financijska sredstva i koji će svakako olakšati sušna razdoblja'.

Stanje u Imotskom, Kninu i okolici je kritično, dok je stanje uz rijeke Neretvu i Cetinu trenutno stabilno.

Suša vlada i u Lici, a tamošnji poljoprivrednici i stočari strahuju kakve će posljedice ona imati. Zbog ekstremnih vrućina i suše, krenula je podjela vode za poljoprivrednike i stočare na vodnjanskom području. 

Na Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre, te u gorskoj Hrvatskoj premašeni su temperaturni rekordi, ne samo za kolovoz, nego i oni apsolutni otkad postoje mjerenja temperature zraka u tim mjestima.

Prema podacima najtoplije je bilo na meteorološkoj postaji u zračnoj luci Split gdje je 2. kolovoza, izmjereno čak 42,2 °C što je za 2 °C više od dosadašnjeg apsolutnog maksimuma iz 1981. 

U Pazinu i Božavi temperaturni rekordi premašivani su par dana u nizu. U Kninu je zabilježen dosada najduži niz dana s maksimalnom dnevnom temperaturom zraka višom od 40 °C.

Ovoj vijesti dodajmo i kako zbog suše ovih dana negoduju i zadarski poljoprivrednici, neki očekuju i kako bi urod maslina mogao biti i slabiji za 50 posto. Već se spominje i slanje zahtjeva zadarskom županu za proglašenje elementarne nepogode. 


Reci što misliš!