Događaji

trebamo raditi na ¨"Kulturi sjećanja"

U Kninu obilježen "Dan logoraša"

U Kninu obilježen

Svečanom akademijom u Kninu je u nedjelju obilježen "Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata," odnosno "Dan logoraša," a sudionici su istaknuli kako je hrvatska država treba kvalitetnije skrbiti o logoraškoj populaciji.

Jožek Štignjedec, izaslanik predsjednice Republike koja je pokroviteljica "Dana logoraša," istaknuo je kako su logoraši "najrizičnija skupina proizišla iz Domovinskog rata."

"Svjedoci ste sustavnog zanemarivanja problema vaše populacije, niste imali priliku u proteklim desetljećima u hrvatskoj javnosti i u Hrvatskom saboru kad se govorilo o Domovinskom ratu iz usta govornika čuti da vas itko spominje, iako ste po svim relevantnim statistikama najrizičnija skupina proizišla iz Domovinskog rata. Došlo je vrijeme da se promijeni odnos prema vama i svim ostalim braniteljima koji su na bilo koji način dali obol u obrani suvereniteta Hrvatske", rekao je Štignjedec.

Prema njegovim riječima kroz 70-ak srpskih logora prošlo je više od 30.000 logoraša od kojih je više od 500 malodobne djece, te više od 3000 žena od kojih su mnoge seksualno zlostavljane, a sada trpe poniženje, rekao je, susrećući svoje silovatelje.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i izaslanik predsjednika Sabora Miro Kovač je istaknuo kako ej današnji skup u Kninu iznimno važan jer se njime pokazuje da Hrvatska država skrbi o sebi i Domovinskom ratu i njeguje uspomene na žrtve.

Kovač je također istaknuo kako hrvatski logoraši i njihove obitelji imaju pravo od Srbije tražiti odštetu za pretrpljene patnje u srpskim logorima.

Podsjetio je da se Hrvatska izborila izborila za to da jedan od kriterija koji Srbija mora ispuniti za ulazak u EU, a to je stajalište i EU-a, da Srbija ima obvezu osigurati prava žrtava i pristup pravosuđu bez diskriminacije. "Znači svatko tko je bio u srpskim logorima ima pravo tražiti odštetu na sudovima za vrijeme koje je pretrpio u tim logorima. Podrazumijeva se da hrvatska država ima obvezu poduprijeti to," kazao je Kovač.

Izaslanik predsjednika Vlade Nikola Blažević je istaknuo kako se nikad ne smiju zaboraviti patnje logoraša te da je nužno zajedničko djelovanje hrvatskih institucija radi poboljšanja položaja logoraša u društvu.


Reci što misliš!